Veliki rizik od štetnih insekata u zasadima trešnje i višnje

 

U zasadima trešanja su na lovnim klopkama  registrovani ulovi odraslih jedinki azijske voćne mušice – Drosophila suzukii!

Ovo je prva sezona od pojave ove štetne mušice u našoj zemlji da se njeno prisustvo registruje u periodu sazrevanja plodova trešanja!

Trenutno prisustvo ove štetočine predstavlja izuzetno veliki rizik po proizvodnju trešanja!

Takođe, na lepljivim klopkama sa hranidbenim atraktantom, postavljenim u zasadima trešanja i višanja, registruju se ulovi odraslih jedinki trešnjine muve – Rhagoletis cerasi.

 

D.suzukii odrasle jedinke

Sa ciljem suzbijanja azijske voćne mušice i trešnjine muve, u zasadima višanja i trešanja koji su u fazama sazrevanja plodova, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida uz obavezno poštovanje karence:

U zasadima trešnje:

Exirel (cijantraniliprol) 0,75 l/ha – karenca 7 dana ili

-Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux  (deltametrin) 0,07% – karenca 14 dana ili

-Lamdex (lambda-cihalotrin) 0,05-0,07% – karenca 14 dana.

U zasadima višnje:

-Plures (deltametrin) 0,5-0,7 l/ha ili

-Decis expert (deltametrin) 0,175 l/ha – karenca 7 dana ili

-Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux  (deltametrin) 0,07% – karenca 14 dana.

Vizuelnim pregledima zasada trešnje i višnje registrovano je prisustvo crne trešnjine lisne vaši –Myzus cerasi. Navedeni insekticidi delovaće i na suzbijanje vaši.

Rhagoletis cerasi

Trenutni uslovi u proizvodnji sa prisutnim padavinama i visokom vlažnošću, kao i povoljnim temperaturama vazduha pogoduju razvoju prouzrokovača truleži plodova koštičavog voća –Monilinia spp. Pojedine vrste truleži imaju karantinski status u nekim zemljama gde se izvozi naše voće, s toga je  za proizvođače koji su orjentisani ka izvozu,  veoma važno sprovođenje mera zaštite trešnje i višnje od tih patogena. Takođe, uslovi su povoljni i za razvoj prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje – Blumeriella jaapii.

U zasadima trešanja i višanja koji se nalaze u fazama sazrevanja plodova se, sa ciljem zaštite od navedenih patogena, preporučuje primena nekog od fungicida:

-Luna expirience (tebukonazol+fluopiram) 0,05-0,06% – karenca 7 dana ili

-Luminis, Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 kg/ha – karenca 14 dana.

lisne vaši

U zasadima višanja i trešanja koji nisu ušli u faze sazrevanja plodova se, sa ciljem zaštite lisne mase od prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje, preporučuje primena fungicida:

-Agrodin 65 WP (dodin) 0,1% – karenca 21 dan.

Prilikom primene pesticida treba obavezno voditi računa o karenci primenjenih preparata!

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Ostavite komentar