vaši u zasadu šljive

Vi pitate, mi odgovaramo: Kako protiv lisnih vaši?

Redakciji Agroportal – znanje je moć, stigao je veliki broj upita kako se izboriti sa lisnim vašima. Odgovor smo potražili u Regionalnom centru Prognozno-izveštajne službe Zrenjanin.

 

Na teritoriji koju svojim radom pokriva Regionalni centar Zrenjanin u okviru Prognozno izveštajne službe preglidima su obuhvaćeni voćarski zasadi, jabučastih i koštičavih voćnih vrsta.

S obzirom na vremenske uslove i značajne količine padavina koje su za nama kao i najavljeno povećanje temperature u narednom periodu, mogu dovesti do prenamnoženja lisnih vašiju kojima pogoduju upravo više temperature i povećana relativna vlažnost vazduha.

Lisne vaši vrlo brzo formiraju kolonije na napadnutim biljkama. Nanose štete sisanjem sokova na lišću prouzrokujući deformacije napadnutih biljnih delova. Takođe mogu biti značajne kao prenosioci virusa kod mnogih biljnih vrsta. Imaju veliki broj generacija, najčešće 7-8 godišnje, dok u izuzetno povoljnim uslovima broj generacija može biti i do 15.

 1. zelena jabukina vaš
  zelena jabukina vaš

  Zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta nalaze u fazi razvoja, od plodovi dostigli dimenzije od 10 mm, sorta Zlatni delišes do plodovi dostigli dimenzije 20 mm,  sorta Ajdared (BBCH 71-72).

Vizuelnim pregledom na vršnom porastu registrovano je prisustvo zelene jabukine vaši      (Aphis pomi) i lisnih vaši crvenih gala jabuke (Dysaphis devecta).

 1. Zasadi višnje i trešnje se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda od faze drugo opadanje plodova do faze plod oko polovine krajnje veličine (BBCH 73-75).

U zasadima pomenutih voćnih vrsta registruje se prisustvo crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasii).

 1. lisna vaš crvenih gala
  lisna vaš crvenih gala

  Zasadi šljiva se nalaze u fenofazi: drugo opadanje plodova (BBCH 73).

Vizuelnim pregledom pojedinih zasada registrovano je prisustvo kolonija lisnih vaši (Aphididae).

Obzirom na veliki broj generacija i činjenicu da se javljaju tokom cele vegetacije, naročito u voćarskim proizvodnjama, suzbijanja su učestala i veoma lako može doći do pojave rezistentnosti ovih štetočina ukoliko se primenjuju insekticidi iz iste hemijske grupe. Stoga je neophodno napraviti strategiju suzbijanja koja će doprineti uspešnom rešavanju ovih štetočina.

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada na prisustvo ovih štetočina i ukoliko se registruju primena nekog od registrovanih insekticida.

Važno je naglasiti da suzbijanje vašiju insekticidima treba uskladiti sa berbom plodova i  obavezno voditi računa o karenci preparata.

Piše: Kristina Nikić dip.ing. zaštite bilja PIS Zrenjanin

Ostavite komentar