Vlada Srbije danas, 6. aprila, pokčinje otkup merkantilne pšenice

 

Vlada Srbije danas, 6.aprila počeće otkup 50.000 tona merkantilne pšenice preko Direkcije za robne rezerve od fizičkih lica. U petak, 7. aprila, biće raspisan javni poziv za davanje po hektoru u iznosu od 9.000 dinara, rekla je za Tanjug ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Otkup pšenice biće od fizičkih lica, registrovanih nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, u maksimalnom iznosu od 100 tona po gazdinstvu.

 

ČITAJTE I: Obustavljena kupovina merkantilne pšenice za Robne rezerve preko Produktne berze

 

 

Poziv za davanje po hektaru trajaće do 31. maja, a poljoprivrednicima će ova sredstva biti isplaćivana odmah po obradi zahteva i tokom samog trajanja poziva.

U toku je i realizacija subvencionisanih kredita za podršku poljoprivrednicima po Pravilniku od 17. marta.

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Tanaskovićeva je objasnila da se u realizaciji ove mere neće čekati kraj javnog poziva, jer se izlazi u susret ratarima da dobiju sredstva pred setvu.

-Kako se ko bude prijavljivao na eAgraru od 7. aprila nadalje, i bude imao kompletnu dokumentaciju, ići će isplata odmah, poručila je Tanasković i istakla da je to velika novost.

Ministarka je kazala da se od 2024. godine mera subvencije isplate po hektaru neće više vezivati za septembar prethodne godine, kako je bilo do sada, već će biti na osnovu 31. marta godine za koju se mera radi.

-Važiće od 2024. godine, a 2023. godina ostaje otvorena da se, kako ko ispunjava uslove, i prijavi, a mi ćemo je plaćati po hektaru što znači 6.000 dinara plus 3.000 dinara regresa za gorivo, objasnila je Tanasković.

Pravo vreme da mali farmeri uvećaju stočni fond – optimalno 10 krava

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručila je da je sada pravo vreme da mali farmeri iskoriste državnu podršku, koja je nikad veća, i krenu u uvećanje svog stočnog fonda.

U izjavi za Tanjug, ministarka je istakla da nije tačna tvrdnja sa društvenih mreža kako je ona rekla da stočari koji imaju tri krave neće moći više da funkcionišu.

Istina je daleko od toga, dodala je Tanaskovićeva.

-Imala sam vrlo konstruktivan razgovor sa jednim od udruženja i ono što sam im prezentovala je da je sada ovo trenutak za razvoj stočarstva u Srbiji. Država nikad više sredstava ne daje, jer se subvencioniše i kupovina steone junice, i ostanak ženskog teleta, pa sam im u tom smislu rekla da sada treba da uvećavaju svoj stočni fond, kazala je ona.

Objasnila je da onaj ko ima tri krave treba da kupi i da do kraja godine ima pet krava, a sledeće godine sedam krava.

-Optimalni troškovi, sve analize pokazuju, su na 10 krava. To je ono što nama treba i svakom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji. A mi na žalost najveći broj gazdinstava imamo sa od jedne do 10 krava, rekla je ona.

Objasnila je da u takvim uslovima ne mogu optimalno da zadovolje iznos troškova u odnosu na ono što mogu da dobiju na tržištu.

-Onda svaka turbulencija oko otkupa mleka, i poremećaja cene, njima stvara veliki problem i postaju socijalni slučajevi. U tom slučaju sam rekla da treba ići u povećanje stočnog fonda a ne da bude protumačeno da sam rekla da treba da nestanu. Baš naprotiv država sa svim subvencijama koje daje hoće da uvećava svoje male farmere i da od njih pravi srednje i velike, poručila je ona.

Tanaskovićeva je podsetila da je javni poziv za subvencije u mlekarskoj proizvodnji počeo u ponedeljak te da tu prijave uveliko traju.

-Nemamo više ni minimalni, ni maksimalni iznos mleka koji finansiramo. Mislim da je to jako bitno. Poziv traje do 18. aprila, i odmah zatim uslediće obrada i puštanje novca, navela je ona.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Najavila je da će javni pozivi sa državnom podrškom za genetiku, kravu i tele, i za tov biti pušteni 10. 18. i 20. aprila.

-Trajaće svi pozivi po mesec dana, a odmah nakon toga biće obrade zahteva i plaćanja. Tako da što se stočarstva tiče, mislim da će vrlo brzo sredstva doći kod poljoprivrednih proizvođača kojima su i namenjena. Rekla bih čak i nikad pre, rekla je ona.

Navela je da će se ove godine sa isplatom poljoprivrednicima ići odmah nakon završetka svakog od javnih poziva.