Voćnjaci iznad 300 metara nadmorske visine bolje podneli mraz

Visoke temperature uslovile su cvetanje kajsije u martu što se retko događa, a istovremeno su cvetale sve voćne vrste. Mraz je najveće štete naneo voćarima u dolini Morave gde su zabeležene temperature od minus tri do skoro minus pet stepeni, rekao je gostujući u Dnevniku zapadne Srbije profesor dr Sveto Stamenković, stručnjak za voćarstvo.

Kajsija je stradala pre 20 dana, tako da je sasvim izvesno da ih ove godine nećemo brati, pogotovu rane sorte. Kolike su procentualno štete, videće se prilikom zametanja ploda, ali je sigurno da ih je u predelima sa nižom nadmorskom visinom najviše. Kritična nadmorska visina je 300 metara, rekao je Stamenković i dodao da su komercijalni voćari koji koriste anti frost sisteme ovoga puta izbegli štete.

Stamenković je napomenuo da su stariji itekako poštovali pravila poput onih da se u brdsko planinskim predelima sadi voće, dok su ravničarski namenjeni za povrtarske kulture. To bi se u skorijoj budućnosti moglo rešiti rejonizacijom voćarske proizvodnje koju, ukoliko svako bude poštovao moći da ostvari podsticaje države.

Pored mraza, negativan uticaj na voćne vrste ima i trenutno vreme.

– Česte kiše, hladno vreme i nedostatak sunca uslovilili su znatno manju aktivnost pčela, pa nema oprašivanja što će se svakako odraziti i na prinos, rekao je Stamenković.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Ostavite komentar