Vojvodina dobila novi brend – Lemeški kulen sa zapada Bačke proslavila su tri sastojka

Petu godinu za redom festival „Ukusi Vojvodine“ okupio je male proizvođače hrane, vina, meda, restorane u kojima se neguju tradicionalna vojvođanska jela, udruženja žena koja čuvaju stare recepte od zaborava i ljubitelje vojvođanske hrane koji su u novosadski Limanski park dolazili da uživaju svim čulima.

Organizatori kažu da je svake godine sve veći broj izlagača zainteresovan za ovaj festival, ove godine naročito, jer je prošle bio u suženom izdanju zbog pandemije.

– Mogu da kažem da je bio zaista lep odziv izlagača, jedva smo čekali da prikažemo sve ukuse koje Vojvodina nudi. Ove godine bilo je 120 izlagača od kulena, sireva, različitih vrsta zimnice, brašna, po čemu je Vojvodina poznata. Bilo je i onih koji su kuvali za sve posetioce. Zanimljivi prateći sadržaji doprineli su da festival zasija u punom sjaju – rekla je za Tanjug Jadranka Beljan Balaban, menadžerka festivala.

Vojvodina je poznata po raznim jelima, ali je malo poznato da su neki proizvodi i brendirani kao što su tri kulena, među njima i Lemeški kulen sa zapada Bačke iz sela Svetozar Miletić kraj Sombora, koje meštani zovu Lemeš.

– Lemeški kulen je specifičan jer se pravi sa domaćom paprikom, čuva se u domaćim špajzevima i koliko god možemo pravimo ga na tradicionalan način. Specifičan je jer se koristi čisto svinjsko meso, naša paprika i kuhinjska so – kaže Dora Vidaković, koja proizvodi kulen.

Izvor: Telegraf

Foto: Aleksandra Kekić/eKapija

 

Ostavite komentar