Vreme je za prvi tretman za suzbijanje cikade Scaphoideus titanus u vinogradima

U vinogradima se registruje prisustvo cikade Scaphoideus titanus, vektora fitoplazme Flavescence doree – prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze.

I cikada i fitoplazma FD se nalaze na karantinskoj listi A2 štetnih organizama u našoj zemlji što dovoljno govori o velikom riziku koji nosi njihovo prisustvo u vinogradima.

 

 

ČITAJTE I: Počelo polaganje jaja druge generacije šljivinog smotavca

 

 

 

Trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja ove štetočine, ali se registruje i pojava larvi trećeg razvojnog stupnja koje su sposobne da prenesu pomenutu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote.

Imajući u vidu prognozirane visoke temperature, u narednim danima se očekuje intenzivna pojava larvi trećeg razvojnog stupnja, te se radi postizanja dugoročne zaštite proizvodnje grožđa svim vlasnicima čokota vinove loze preporučuje primena hemijskih mera zaštite u cilju suzbijanja ovog štetnog organizma, primenom insekticida:

 

PREPARAT AKTIVNA MATERIJA DOZA
Sivanto prime flupiradifuron 0,5 l/ha
*Fury 10 EC zeta-cipermetrin 0,01-0,015%

 

* Insekticidi na bazi aktivne materije zeta-cipermetrin su u povlačenju u našoj zemlji, ali imaju dozvolu za primenu do 9.11.2023 godine.

Pored suzbijanja vektora, mere kontrole zlatostog žutila su i stalni sanitarni pregledi zasada, obavezno uklanjanje obolelih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova i uništavanje i krčenje napuštenih zasada vinove loze.

Cikada S. titanus

Sa aspekta očuvanja proizvodnje grožđa na nacionalnom nivou, sprovođenje svih navedenih raspoloživih mera kontrole se preporučuje ne samo u proizvodnim zasadima vinove loze nego i na manjim površinama i okućnicama jer parcijalna kontrola pojedinačnih zasada i dalje ostavlja mogućnost umnožavanja insekta vektora i širenje fitoplazme.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Način pregleda vinograda na prisustvo navedene cikade možete pogledati na Youtube kanalu PIS-a na LINKU.

Ostale mere zaštite vinograda od drugih štetnih organizama shodno stanju i uslovima po regionima se mogu pogledati na LINKU.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja