Za mlade ima perspektive u poljoprivredi

 

Juraj Častvan iz Selneče je mlad poljoprivrednik koji je ostao na porodičnom umanju i zajedno sa svojim ukućanima proizvodi papriku i ratarske useve.

Krajem prošle godine osvojio je priznanje „Poljoprivrednik nove generacije“ koje dodeljuje istoimeno udruženje zbog inovativnog pristupa unapređenju proizvodnje na svojim gazdinstvima.

 

 

ČITAJTE I: Dobitnici priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“ poručuju: Znanje je moć

 

 

Kaže da mu je ova nagrada podstrek za budući rad ali i da ona donosi odgovornost da opravda razloge zbog kojih ju je dobio.

-Inovativni pristup zbog kojeg sam postao laureat je taj što smo prošle godine nabavili nov traktor sa autopilot navigacijom koji nam mnogo olakšava rad na njivi. Koristimo sve konkurse i podsticaje koje daje država, kaže Častvan.

Foto: Agroportal.rs/Jurij Častvan: Hteo sam da nastavim ovaj posao i da ga unapredim

Na pitanje zbog čega se odlučio da ostane da živi na selu i da se bavi poljoprivrednom Juraj kaže da se ovo zanimanje generacijama prenosi s’ kolena na koleno u njegovoj porodici i da mu je bilo žao da napusti porodično imanje i da višegeneracijski trud njegovih predaka propadne.

-Hteo sam da nastavim ovaj posao i da ga unapredim. U poljoprivredi vidim perspektivu. A da je teško, teško je, kaže Častvan.

On i njegova porodica uglavnom proizvode industrijsku papriku, a ratarstvom se bave u manjem obimu, pre svega zbog plodoreda.

Ovaj mladić jedan je od 10 mladih poljoprivrednika kojima je nagrada „Poljoprivrednik nove generacije“ pokazala da su na pravom životnom i profesionalnom putu i dala im podstrek da u budućnosti koriste inovacije i znanja kako bi svoj posao učinili lakšim, perspektivnijim i isplativijim.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

O organizaciji proizvodnje na imanju Častvan iz Selenče i svim lepim ali i, onim manje lepim izazovima sa kojima se Juraj i njegova porodica susreću, Agroportal- znanje je moć (www.agroportal.rs) pisaće u narednom periodu.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs