Dobitnici priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“ poručuju: Znanje je moć

 

Mladi, radni i željni napredka u kojem im može pomoći država – ovako su sebe okarakterisali dobitnici priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“ koja su im uručena na konferenciji organizovanoj od strane istoimenog udruženja.

Na ceremoniji uručenja, 10 laureta ponelo je priznanje zbog inovativnog pristupa unapređenju proizvodnje na svojim gazdinstvima i to pod sloganom „Njihova snaga su znanje i inovacije, oni su budućnost agrara i ponos nacije, oni su poljoprivrednici nove generacije“.

 

 

ČITAJTE I: PKS: Dodeljene nagrade „Najdomaćin 2023“

 

 

 

A poljoprivrednici nove generacije su: Gordana Miščević iz Vašice, Vladimir Ličanin iz Belegiša, Sava Kompalić iz Deronja, Milan Radosavljević iz Ribara kod Jagodine, Vladimir Jovičić iz Rivice, Sava Milošev iz Crepaje, Juraj Častvan iz Selenče, Marko Milić iz Opšova, Đorđe Pavkov iz Begeča i Mihajlo Petrović iz sela Dragosinjci kod Kraljeva.

Foto: Agroportal.rs

Gordana Miščević iz sela Vašice kod Šida završila je agroindustrijsko inženjerstvo na Depratmanu poljoprivredne tehnike Univerziteta u Novom Sadu i trenutno je na master studijama precizne poljoprivrede. Ona smatra da njeno akademsko obrazovanje treba da ide u smeru inovacija.

-Verujem da je primena inovacija u savremnoj poljoprivrednoj proizvodnji sve poželjnija. Zadatak nas, mladih inženjera poljoprivrede, je da te inovacije implemetiramo u praksu i približimo našem čoveku. Precizna poljoprivreda i sve što nam ona, zajedno sa navigacijama, navodnjavanjem, đubrenjem donosi,  dovodi do uštede novca i vremena poljoprivrednika, rekla je Miščevićeva.

Foto: Agroportal.rs

Ona je naglasila da joj priznanje „Poljoprivrednik nove generecije“ predstavlja podstrek da usvaja nova znanja i razvija nove veštine.

Milan Radosavljević iz Ribara kod Jagodine rekao je ovom prilikom da je sama misao da neko ceni vaš rad i trud velika satisfakcija. On je dodao da je trenutna situacija u poljoprivredi nešto teža ali i da bi mala pomoć mladim poljoprivrednicima mnogo značila.

Foto: Agroportal.rs

-Povratak na selo i osećaj slobode za nas mlade je nešto najlepše, a pomoć u vidu većih subvencija mnogo nam znači kako bi svoje ciljeve ostvarili znatno brže. Bavim se ratarstvom i obrađujem 100 ha i inženjer sam fitomedicine na Poljoprivrednom fakultetu i to fakultetsko znanje sam preneo na selo što se pokazalo kao dobitna kombinacija, rekao je Radosavljević.

On je naglasio da je veoma bitno pratiti svetske trendove jer bez njih ne možemo biti konkurentni, a upravo konkurentnost daje prostor za napredovanje. Sa svetom ne možemo da se takmičimo ali možemo da ispratimo aktuelna dešavanja.

Anđelija Ilić iz Rutevca kod Aleksinca dobila je specijalno priznanje „Mlada nada srpskog agrara“. Anđelija ima svega 14 godina i kaže da joj poljoprivreda mnogo znači i da najviše voli da se bavi poslovima oko životinja.

-Odličan sam učenik i planiram da upišem Srednju veterinarsku školu u Svilajncu, kasnije i fakultet, ali da ostanem da živim i radim u selu, rekla je Anđelija. 

Njen otac Nikola kaže da je njihovo gazdinstvo dosta veliko, a kako su on i supruga zaposleni, najveća pomoć im stiže od roditelja kojima je Anđelija desna ruka.

Na gazdinstvu je na 20 hektara zastupljeno ratarstvao ali i mlečno govedarstvo, pa se u štalama nalazi 15 muznih krava, nekoliko bikova za tov i mlade junice. Ilići mleko prodaju i, kako kaže Nikola, cenom niko nije zadovoljan ali se nada poboljšanju situacije u mlečnom govedarstvu.

Foto: Agroportal.rs

Afirmacija mladih u poljoprivredi i njihov ostanak na selu, osnovni su ciljevi organizacije ovakvog agrarnog događaja.

Stefan Gligorić, generalni sekretar Udruženja “Poljoprivrednici nove generacije”, rekao je da je ova proizvodna godina bila puna izazova kako po pitanju cena priamrnih poljoprivrednih proizvoda tako i po pitanju cena inputa.

-Ono što zajednički možemo učiniti je otvaranje novih tržišta, prvenstveno za žitarice i voćne vrste sa čijim plasmanom smo imali problema. Sem toga, neophodno je uraditi mnogo toga na afirmaciji mladih poljoprivrednih proizvođača i njihovoj motivaciji da ostanu na selu i da se zajedno sa svojom porodicom bave poljoprivredom. Za to je potrebno obezbediti i adekvatne uslove, rekao je Gligorić.

Foto: Agroportal.rs

Gligorić dalje dodaje da je neophodno više subvencionisati mlade poljoprivredike, staviti akcenat novčanih sredstava upravo na njih. Samo sa takvom agrarnom politikom moći ćemo da podignemo i našu poljoprivrednu proizvodnju na viši nivo ali i da ostvarimo ekonomske rezultate.

-Od izuzetne važnosti je i uvođenje novih tehnologija jer sa savremenijom tehnikom i mehanizacijom možemo ostvariri pozitivne ekonomske rezultate, pre svega smanjiti troškove i na kraju ostvariti dobit, rekao je on.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Pod geslom „Znanje nas pokreće“ održan je i originalan “agro talk show”, u kojem su ugledni stručnjaci govorili o različitim temama iz oblasti savremene poljoprivredne proizvodnje.

Foto: Agroportal.rs

Konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“ održana je uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs