Zabrana bi mogla skupo da košta izvoznike žitarica

Ugovoreni izvoz pšenice i kukuruza u Albaniju počeo je pre nekoliko dana, a uskoro će krenuti i u Italiju. Sunčica Savović, predsednica Udruženja „Žita Srbije“, upozorava da zabrana izvoza svima stvara finasijske probleme i pitanje je trenutka kada će izvoznici, zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, biti pozvani na međunarodne arbitraže.

Ukazuje na to da je veliko pitanje da li će poljoprivrednici uspeti da obave ovogodišnju setvu i da će to u velikoj meri zavisiti od stava Vlade u vezi s privremenom zabranom izvoza.

 

ČITAJTE I: Projekcije plana prolećne setve upitne zbog zabrane izvoza žitarica

 

 

Sunčica Savović ističe za RTS da je zabrana izvoza suspendivna mera i da ona utiče negativno na sve u lancu, od proizvođača i zemljoradničkih zadruga, domaćih trgovaca, mlinara i na kraju i oko 200 kompanija koje se bave izvozom i ne mogu da obavljaju svoju delatnost.

Dodaje da su izvoznici već za jedan broj ugovora i isporuke koje je trebalo da budu obavljene u martu i početkom aprila, ne svojom krivicom, praktično prekršili ugovorne obaveze.

Objašnjava da tokom zabrane izvoza nije moguće ugovarati ni prodaju pšenice i kukuruza ovogodišnjeg roda.

-Zabrana izvoza svima stvara finansijske probleme i pitanje je trenutka kada će izvoznici biti pozivani, zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, na međunarodne arbitraže. One neće biti rešene u korist naših izvoznika i doći će na naplatu za najmanje tri do četiri meseca, upozorava Savovićeva.

Reč je, kaže, o tužbama koje su u stotinama hiljada evra po kompaniji, a to je neverovatno mnogo novca.

Zbog zabrane izvoza prekršene ugovorne obaveze

Ukazuje i da selektivni odabir destinacija gde će se pšenica i kukuruz izvoziti kao i selektivan odabir ugovora dovode do gubitka poverenja kod tradicionalnih kupaca naše pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, sa kojima je to poverenje građeno godinama.

Kupci će, ocenjuje, kupiti pre tamo gde nisu imali problema. Odmah su tu u regionu Bugarska, Mađarska, koje su i veći proizvođači i veći izvoznici od nas.

Uticaj zabrane na cene žitarica u Srbiji

Savovićeva navodi da je zabrana samo donekle uticala na smanjenje cene kukuruza i pšenice. Tokom prve sedmice zabrane, cene pšenice držale su se na istom nivou, maksimalno je dostigla 35,5 dinara po kilogramu, a kukuruza 34.

Na Produktnoj berzi Variraju cene kukuruza i pšenice

Nakon toga je cena kukuruza pala na 32 dinara po kilogramu u sledećoj sedmici da bi već prošle nedelje krenule nagore.

-Sigurno je da ukoliko ova odluka ne bude stavljena van snage nećemo uspeti da pripremimo silose, oni su već prepuni i kad stigne novi rod, mešanjem onog iz 2021. i 2022. godine možemo biti sigurni samo da ćemo imati idealne uslove za pojavu štetočina i za opadanje kvaliteta žitarica, ukazala je Savovićeva.

U susret novoj žetvi sa već punim silosima

Da li će poljoprivrednici uspeti da obave ovogodišnju setvu veliko je pitanje, a to će zavisiti i od stava Vlade u vezi s privremenom zabranom izvoza.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

-Što se tiče same setve, neminovno je da će biti skuplja nego prošle godine, jer i prethodne je jesenja setva na godišnjem nivou bila skuplja za oko 50 posto. Tako da, moraćemo da sačekamo da setva bude gotova da bi smo napravili tačnu kalkulaciju, zaključila je Savovićeva. 

Izvor: RTS

 

Ostavite komentar