Zabrane, uvoz, izvoz, carine…talasa se tržište pšenice i kukuruza

 

Poljska, Mađarska, Slovačka I Bugarska zabranile su uvoz ukrajinske pšenice i kukuruza. Ukrajina traži da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Rusiju kako bi se produžio Sporazum o žitu. Moskva je signalizirala da neće dozvoliti produženje sporazuma posle 18. maja zato što njeni zahtevi vezani za ruski izvoz žita nisu bili uvaženi. Turska uvodi carine od 130 odsto na uvoz pšenice i kukuruza.

 

 

ČITAJTE I: Posle najskuplje setve u istoriji, ovogodišnja će koštati 15-25 odsto više

 

 

 

Zabrana uvoza ukrajinskih žitarica do kraja godine?

Mađarska i druge zemlje EU koje su nedavno zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine žele da ona traje do kraja 2023. godine.

– Voleli bismo da Evropska komisija prihvati mere koje smo doneli, pošto želimo da ih zadržimo do kraja ove godine i tako dozvolimo našim poljoprivrednicima da požnju useve i uskladište žetvu – napisao je na Facebooku mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Poljska je bila prva zemlja EU koja je zabranila uvoz ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda da bi zaštitila svoje farmere, a prošle nedelje je isti korak učinila i Mađarska, kojoj su se pridružile Slovačka i Bugarska.

Navedene zemlje su postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje nije izvezeno preko ukrajinskih luka u Crnom moru.

Zbog uskih grla su milioni tona ukrajinskih žitarica ostali u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom, kao što su Mađarska i Poljska, podseća Rojters.

Produžetak sporazuma o ukrajinskom žitu je diskutabilan

S’ druge strane savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak izjavio je da predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o produženju i poboljšanju sporazuma o izvozu žita može da uspe samo ako međunarodna zajednica izvrši pritisak na Rusiju.

– Ukrajina će i dalje slediti dogovore sa Turskom i UN i dostavljati pošiljke žita na njihovo odredište – rekao je Podoljak, prenosi Rojters.

On je ovom prilikom odbacio tvrdnje Ministarstva odbrane Rusije da je Kijev pokušao da napadne ruske brodove u Crnom moru.

Gutereš je u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu izneo svoje predloge za „poboljšanje, produženje i proširenje“ Sporazuma o žitu.

Moskva je signalizirala da neće dozvoliti produženje sporazuma posle 18. maja zato što njeni zahtevi vezani za ruski izvoz žita nisu bili uvaženi.

Sporazum o žitu je potpisan u julu prošle godine, a njime su odblokirane tri ukrajinske luke za izvoz žita, podseća britanska agencija.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Turska uvodi carine od 130 odsto na uvoz pšenice i kukuruza

Turska je objavila da će uvesti carine od 130 odsto na uvoz određenih žitarica među kojima su pšenica i kukuruz.

Ova odluka će stupiti na snagu 1. maja, prenosi Rojters.

Turske carine na uvoz žitarica, koje su ranije bile ukinute, dolaze pošto su neke države EU prošle nedelje zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine.

Neki trgovci tvrde da je Turska povukla ovaj potez da bi zaštitila svoj poljoprivredni sektor pred predsedničke i parlamentarne izbore koji će biti održani 14. maja.

U maju u Turskoj započinje žetva pšenice i ječma.

Ova zemlja je smanjila carine na uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda krajem 2020. godine, a ukinula ih je pre godinu dana.

Izvor: Agroportal.rs