Domaća sorta kruške Anđelija mami svojom karmin crvenom bojom

 

Anđelija je sorta kruške nastala u Institutu za voćarstvo Čačak, oplemenjivačkim radom prof. dr Mihajla Nikolića i prof. dr Asena Stančevića, a ukrštanjem sorti Starcrimson i Colorée de Juillet (Julska šarena).

 

Sorta Anđelija je zvanično priznata 2014. godine i stavljena na sortnu listu Republike Srbije.

 

 

ČITAJTE I: Malo je zimskih sorti kruške u Srbiji

 

 

 

Anđelija spada u sorte srednje-ranog vremena zrenja, u proseku rađa u drugoj dekadi avgusta, 7 do 10 dana pre Viljamovke.

Sorta je veoma atraktivnog ploda, prosečne mase oko 150 gr. sa intenzivno crvenom dopunskom bojom pokožice koja u punoj zrelosti prelazi u karmin crvenu. Mezokarp je krem bele boje, sočan, veoma prijatnog ukusa. Sadrži prosečno 13,7% suve materije i 0,13% ukupnih kiselina.

Pripada grupi sorti srednjeg vremena cvetanja. Stablo je srednje bujno, sa široko razgranatom i otvorenom krunom. Prorodi vrlo rano, ali je sklona alternativnom rađanju što se može ubrojati u njene nedostatke.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Afinitet prema podlozi dunje još uvek nije literarno opisan, ali treba napomenuti da oba roditelja odlikuje slabiji afinitet, tako da se preporučuje kalemljenje na sejancu divlje kruške (Pyrus comunis) ili na posredniku.

Može se preporučiti za gajenje u komercijalnim zasadima kruške kao stona sorta zbog ploda veoma atraktivnog izgleda i visokog kvaliteta.

(Izvor: Sorte voćaka stvorene u Institutu za voćarstvo, Čačak)

Piše: Zoran Janković, PSSS Srbije

Foto: M. Nikolić