Zadružni savez Vojvodine: Sastanak na temu novih trendova u voćarstvu

Zadružni savez Vojvodine danas je bio domaćin uspešnom italijanskom investitoru Mauriciju Vale, koji više od jedne decenije živi u Srbiji i Miletu Saviću, vlasniku renomirane domaće kompanije Agro Letač D.O.O. iz Inđije koja se bavi proizvodnjom i prodajom betonskih stubova i opreme za protivgradnu zaštitu. Na sastansku se razgovaralo o značaju ulaganja u voćarstvo, veoma perspektivne i unosne poljoprivredne proizvodnje.

Mauricio Vala predstavio je projekat koji je realizovao sa svojim timom, a reč je o najsavremenijem zasadu borovnica na površini od 20 hektara u mestu Kloka kod Topole. Vala je naglasio da je ideja da se zasadi prošire na 50 hektara kao i da se planira osnivanje konzorcijuma koji bi omogućio i saradnju sa zemljoradničkim zadrugama u Vojvodini.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov, pozdravio je inicijativu Mauricija Vale da se ulaže u voćarstvo u našoj državi. On je rekao da osim borovnica i druge voćne vrste poput jabuke, trešnje, višnje, jagode i ostalih pružaju mogućnost da od zasada površine jednog ili dva hektara jedna porodica na selu može da obezbedi dobru egzistenciju. Jovanov je preporučio proizvođačima voća da se udruže u zadruge i kroz zajedničke investicije i nastup na tržištu još više uvećaju svoj profit. On je dodao i da je Svetska banka najavila sredstva u iznosu od 50 miliona dolara za investiranje u poljoprivredu, što je jedna od mogućnosti za poljoprivrednike da unaprede svoju voćarsku proizvodnju. Istakao je da je od krucijalne važnosti novoosnovano Ministarstvo za brigu o selu na čijem je čelu ministar Milan Krkobabić i izrazio nadu da će ulaganja u selo i poljoprivredu, a naročito zadruge kao nosioce razvoja sela, značajno doprineti unapređenju života i rada na selu, pri čemu se osvrnuo na uspeh projekta „500 zadruga u 500 sela“, koji se tri godine za redom uspešno realizuje.

Mile Savić ispred firme Agro Letač rekao je da je današnji razgovor otvorio nove vidike i da je direktna kumunikacija sa uspešnim preduzetnicima motivišući faktor i primer dobre prakse.
Tekst i foto: ZSV

Ostavite komentar