Zasadi i usevi ugroženi od zelene i braon mramoraste stenice

 

Oprez – u usevima i zasadima se uočava aktivnost dve invazivne stenice:  zelene (povrtne) stenice  i  braon mramoraste stenice .

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju biljne sokove iz svih nadzemnih delova biljaka, a najveća šteta nastaje u plodonošenju gde dolazi do oštećenja plodova koji gube tržišnu vrednost.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita kajsija, šljiva, trešanja i višanja

Monitoringom biljnih proizvodnja uočava se njihovo prisustvo u zasadima jabuka, krušaka, dunja, šljiva, bresaka, višanja, leske, vinske loze, jagoda, malina, kupina kao i u usevima pšenice, ječma, uljane repice, krompira, lucerke.

Trenutno je u toku dopunska ishrana i parenje odraslih jedinki zelene (povrtne) stenice i braon mramoraste stenice, au narednom periodu očekuje se i početak polaganja jaja.

U periodu dopunske ishrane odraslih jedinki može doći do značajnih šteta na plodovima voća.

 U ovom momentu, u zasadima jabuka, krušaka, dunja, bresaka, šljiva, višnja, trešanja, jagoda, plodovi su u početnom porastu i kao takvi osetljivi na napad stenica. Treba imati u vidu da što su plodovi manji, šteta su veće i izraženije.

Preporuka proizvođačima je da redovno obilaze zasade i useve na prisustvo stenice, jer je ovo veoma značajan momenat za njihovo suzbijanje, kako bi se sprečila ishrana, polaganje jaja i dalje razmnožavanje.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Pri izboru insekticida, prednost treba dati onima na bazi piretroida, koji ispoljavaju dobru efikasnost u suzbijanju stenica.

Prilikom sprovođenja mera zaštite treba strogo voditi računa o karenci primenjenih preparata!

Izvor: Prognozo-izveštajna služba zaštite bilja