Zaštita krompira od krompirovog moljca

 

Na području Srbije, usevi krompira se nalaze u različitim fazama razvoja, u zavisnosti od lokaliteta, datuma setve i sortimenta. Na nekim parcelama je već povađen krompir, na nekim se vađenje uskoro očekuje, a na značajnom broju parcela je krompir još uvek u različitim fazama žućenja cime.

Na feromonskim klopkama koje su smeštene u usevima krompira se registruje povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca.  Za nekoliko dana se očekuje maksimum leta leptira treće generacije. To je kritična tačka u zaštiti krompira od ove štetočine.

Proizvođačima se preporučuju sledeće mere:

-Kod useva  gde je cima suva i zemljište bez korova, obavezno  treba vaditi krompir čim to vremenski uslovi dozvole  i čuvati ga u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta krompira  treba na svim otvorima da budu  obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

-Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.

-Na parcelama gde se krompir neće uskoro vaditi, čim se nakon obilnih padavina omogući ulazak na parcele, preporučuje se primena  hemijskih mera zaštite: Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,15-0,2 l/ha + Decis 2,5 EC ili Konfuzija ili Polux 0,3-0,5 l/ha (karenca 14 dana).

-Na parcelama sa kasnim sortimentom gde je još uvek potrebno sačuvati lisnu masu, predlaže se nastavak zaštite od dva najznačajnija patogena krompira, prouzrokovača plamenjače i crne pegavosti nekim od sledećih fungicida: Revus top 500 SC (mandipropamid+difenokonazol) 0,4-0,6 l/ha (karenca 7 dana) ili Ranman top (cijazofamid) 0,5 l/ha (karenca 7 dana).

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

 

Ostavite komentar