Zaštita pšenice i ječma od štetočina

 

Na području Vojvodine usevi ozimih strnih žita koji su posejani u poslednjoj dekadi oktobra se nalaze u fazama od nicanja do prvih razvijenih listova. Setva se polako privodi kraju.

 

Na području centralne Srbije setva ozimih strnih žita usled nedostatka vlage obavljena je na jako malom procentu planiranih površina i ti usevi su u početnim fazama rasta. U ovom delu naše zemlje na najvećem delu planiraih površina, setva se tek očekuje u narednom periodu.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita pšenice i ječma iz najranijih rokova setve

 

 

U poniklim usevima pšenice i ječma registruje se prisustvo lisnih vaši i cikada – dominantno vrste Psammotettix alienus.

Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom na biljkama, lisne vaši1 i cikade su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa – virusa iz grupe žute patuljavosti ječma1, virusa kržljavosti pšenice 2.

Vaši na pšenici

Trenutni uslovi u proizvodnji sa visokim dnevnim temperaturama pogoduju povećanoj aktivnosti lisnih vaši i cikada što povećava i rizik od zaraze mladih biljaka virusima. Ukoliko dođe do zaraza virusima u početnim fazama razvoja biljaka štete mogu biti veoma velike.

U početnim fazama razvoja strnih žita prag štetnosti za lisne vaši je jedna ili više vaši na 10 % biljaka (EPPO Standard PP2/11(1)). Prag štetnosti za cikadu P. alienus nije definisan po EPPO standardu niti u našoj zemlji, ali u zemljama u okruženju on iznosi 5 cikada/m2.

Povećano prisustvo glodara

Proizvođačima se preporučuju redovni pregledi poniklih useva pšenice i ječma na prisustvo štetočina i po postizanju pragova štetnosti primena nekog od registrovanih insekticida:

 

Preparat Aktivna materija Doza
Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux, Decaguard 25 EC deltametrin 0,2-0,3 l/ha
deltametrin 0,075 l/ha

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Apelujemo poljoprivrednim proizvođačima da obrate pažnju i na prisustvo aktivnih rupa od glodara. O pragovima štetnosti i merama kontrole više na LINKU.

Izvor: Prognozno izveštajna služba zaštite bilja