Zaštita ranih kupusa

Započelo je rasađivanje kupusnjača namenjenih za ranu proizvodnju. Iz Prpgnozno-izveštajne službe zaštite bilja upozoravaju –  rizik od napada kupusne muve!

S obzirom na najavu trenda visokih temperatura (preko 20°C), u narednom periodu se očekuje intenzivno iznošenje rasada ranih kupusnjača na najveći broj planiranih površina.

Od pre desetak dana na lovnim klopkama registruju se svakodnevni ulovi kupusne muve, što ukazuje na aktivnost prve generacije ove štetočine.

Ženke kupusne muve polažu jaja u grupicama na vrat korena tek rasađenih biljaka ili na okolnu zemlju.

 

 

ČITAJTE I: Povrtari poručuju: Neophodne promene u agrarnoj politici

 

 

Glavne štete pričinjavaju larve koje se prvo ishranjuju korenovim dlačicama, a zatim prodiru u korenov vrat i koren i ometaju normalnu cirkulaciju sokova kroz biljku. Kao posledica, mlade biljke zaostaju u razvoju, venu, suše se i veoma lako čupaju iz zemlje.

S obzirom na biologiju štetočine i činjenicu da su i jaja i larve zaštićeni od direktnog delovanja insekticida, osnovni pristup u kontroli kupusne muve je suzbijanje odraslih jedinki kako bi se sprečilo polaganje jaja ženki na zemlju oko biljaka ili na korenov vrat.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

PREPORUKA proizvođačima je da odmah po rasađivanju kupusa sprovedu mere zaštite primenom nekog od insekticida na bazi piretroida:

Preparat Aktivna materija Doza/koncentracija
Durbin 200 EW, Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba cipermetrin 0,15-0,3 l/ha
Lambada, Lamdex lambda-cihalotrin 0,3 l/ha
Mavrik tau-fluvalinat 0,3 l/ha

 

Kao dobra zaštita od kupusne muve pokazalo se i prekrivanje biljaka agrilom ili insekticidnim mrežama odmah nakon rasađivanja, čime se mehanički onemogućava polaganje jaja ženki kupusne muve.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja