Poljoprivrednici traktorima stigli i u London i u Brisel

 

Više od 100 traktora prošlo je pored Parlamenta u Velikoj Britaniji tokom protesta poljoprivrednika koji su se pobunili zbog nedostatka podrške za proizvodnju hrane u Velikoj Britaniji.

Traktori su, kako piše Kurir, krenuli ulicama centralnog Londona do Vestminstera u ponedeljak uveče.

 

 

ČITAJTE I: Evropski parlament usvojio zakon o obnovi prirode, Ukrajina ograničava izvoz u EU

 

 

Organizatori protesta rekli su da jeftin uvoz hrane i politike koje ne podržavaju dovode bezbednost hrane u Ujedinjeno Kraljevstvo u opasnost.

Foto: Tanjug

Ministar poljoprivrede Mark Spenser je izjavio da je poljoprivreda u srcu britanske trgovine i najavio nove mere kojima će ograničiti površinu zemlje koja se isključuje iz proizvodnje zbog potreba životne sredine.

– Proizvodnja hrane je glava svrha poljoprivrede i danas ovaj princip činimo jasnijim – ukazao je Spenser.

Traktori su se probijali preko Londona i Vestminstera, noseći natpise sa sloganima kao što su „Sačuvajmo britansku poljoprivredu“ i „Nema poljoprivrede, nema hrane, nema budućnosti“.

– Ja sam poljoprivrednik treće generacije. Ovde sam zbog svoje budućnosti – rekao je za BBC njuz Ben Stiklend iz Zapadnog Saseksa.

Hiljade poljoprivrednika je takođe udružilo snage u Velsu u borbi protiv novih planova subvencija farmama koje je pokrenula vlada.

Ranije je bilo nekoliko demonstracija u Engleskoj, uključujući Kentu i Kornvolu, ali je miting traktora u ponedeljak bio najveći do sada.

U Velikoj Britaniji, učesnici i aktivisti protesta kažu da je vladina poljoprivredna politika, njena šema plaćanja poljoprivrednih gazdinstava za ekološko upravljanje zemljištem, zajedno sa slabim trgovinskim sporazumima, i nepostojećim kontrolama uvoza i obmanjujućim etiketama, poslužila za podrivanje poljoprivrednih preduzeća.

Oni kažu da to ugrožava sposobnost zemlje da proizvede dovoljno hrane za prehranu sopstvenog stanovništva, ostavljajući bezbednost hrane u opasnosti.

Protest dolazi nakon višemesečnih žestokih demonstracija u Evropi, uključujući blokade, kada su ljuti poljoprivrednici u Grčkoj, Nemačkoj, Portugalu, Poljskoj i Francuskoj organizovali demonstracije protiv propisa Evropske unije i jeftinog uvoza.

U Briselu sukob farmera i policije

Poljoprivrednici su ponovo izašli na proteste u Briselu i traktorima blokirali nekoliko pristupnih puteva oko evropskih institucija.

Foto: AP Tanjug

Kako prenosi „Politico“, farmeri su gađali policajce jajima, palili gomile sena i guma, trubili i palili petarde, ali su demonstracije ipak bile nešto mirnije nego februarski protesti kada je došlo do sukoba sa policijom.

U demonstracijama su učestvovali članovi Federacije mladih farmera (FJA) i levičarske Ujedinjene federacije uzgajivača i poljoprivrednih grupa (FUGEA) koja je partner organizacije Evropske koordinacije Via Campesina (ECVC).

Foto: AP Tanjug

– Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovde zbog naše zabave. Situacija za farmere u Evropi je zaista loša – rekao je za „Politico“ član odbora ECVC-a, Leonardo van den Berg.

Farmeri širom Evrope već mesecima protestuju protiv birokratije Evropske unije, globalnih trgovinskih sporazuma i novih ekoloških zahteva u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

– Mi smo i danas ovde jer mislimo da je važno zadržati pritisak i nadam se da će sada konačno poslušati naše zahteve – dodao je van den Berg.

Demonstranti, između ostalog, zahtevaju fer cene poljoprivrednih proizvoda, prekid sporazuma o slobodnoj trgovini i reformu Zajedničke poljoprivredne politike.

Foto: AP/Tanjug