Zašto kasne subvencije odgajivačima autohtonih rasa na jugoistoku Srbije

 

Odgajivači autohtonih rasa životinja sa jugoistoka Srbije, zbog neisplaćenih subvencija, smatraju da su diskriminisani u odnosu na odgajivače iz drugih delova Srbije. Na području Dimitrovgrada i Pirota se čuvaju, gotovo, sve autohtone rase. Iz Ministarstva poljoprivrede, za sada nema odgovora.

 

 

ČITAJTE I: Mogu li šumadinka, moravka i mangulica ponovo da budu naš brend, kao u vreme Miloša Obrenovića?

 

 

Balkanski magarci, krave buše i brdski konji su domaćini na staroplaninskim pašnjacima u selima kod Dimitrovgrada. Nekoliko entuzijasta, već dvadesetak godina, pokušava da sačuva genetski potencijal za budućnost. Međutim, kako kažu, nisu dobili potrebnu podršku države.

-Država, jednostavno nije isplanirala dovoljno sredstava za držaoce genetičkih resursa i za očuvanje autohtonih rasa. Naime, za 2020.godinu, država je bila izdvojila skoro 300 miliona dinara, a za 2021. god. to je daleko manja suma. Niko ne spominje konkurs za ovu godinu. A, te životinje su, jednostavno genetski resurs i blago ove države, ako to neko ume da shvati i da prepozna, ističe Sergej Ivanov, farmer iz Dimitrovgrada.

U pirotskom okrugu, dvadeset odgajivača autohtonih rasa čeka isplatu podsticajnih sredstava za 2021.godinu. Kažu da iz uprave za agrarna plaćanja nisu dobili nikakav odgovor.

-Administracija može da čeka, ali priroda, ciklus kome diktira priroda, ne može da čeka i on se odvija, sa ili bez pomoći. Tako da je to jedan, naš, veliki problem. Proizvodi se na njivama, mnoge porodice nalaze svoju egzistenciju, proizvodi se neko mleko, neko meso. Šta god da se proizvodi od poljoprivrede, po meni, to je plus za državu, kaže Aleksandar Vasov, farmer iz sela Prtopopinci.

Martin Krstev, farmer iz sela Brebevnica navodi da je taj problem krenuo od pre dve godine.

-Ja sam za pretprošlu godinu, uzeo tek prošle godine jula meseca. A, sad, za prošlu godinu još nisam uzeo. Na žalost se čeka, a naš kraj ovde je kao jedan rezervoar za očuvanje autohtonih rasa, jer mi imamo ovde na našem području oko Stare planine, bukvalno imamo sve autohtone rase.

Krave buše i brdski konji su prava blagodet za ovu životnu sredinu. Napasajući se, na ovim livadama, oni praktično obnavljaju pašnjake. Takođe, pasu lekovito bilje, koga ovde ima u izobilju. I možda niste znali, ali mleko krava buša ne sadrži laktozu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Odgajivači autohtonih rasa su sada jedini čuvari rubnih područja Srbije. Zato očekuju podršku države, kako bi opstao život i genetsko nasleđe za budućnost.

Izvor: RTS

Ostavite komentar