Zašto kasni isplata subvencija?

U fokusu Dana poljoprivrede koji, u organizaciji Novosadskog sajma, traju četiri dana, su subvencije i novčani podsticaji poljoprivredi i ruralnom razvoju. Na online konferenciji pod nazivom „Kako do subvencija u poljoprivredi“ održanoj danas, jedno od prvih pitanja bilo je: zašto kasni isplata subvencija?

Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja odgovorila je da je najvažnije kada poljoprivrednici podnose zahtev i da to urade pravilno.

-Sem toga, poljoprivrednici trebaju da znaju kako funkcioniše Uprava za agrarna plaćanja, mada mislim da im je to već poznato. Od 150.000 zahteva, koliko se podnese, na početku godine ih je malo jer je i manji broj pravilnika aktuelan. Sve ono što se podnosi kasnije, kada su rokovi pravilnika pri kraju, a kada i stigne najveći broj zahteva, obarađuje se radi kasnije i zbog toga poljoprivrednici kasnije dobijaju novac. Mi isti broj zaposlenih imamo i 1. februara i 21. maja, rekla je Petrovićeva.

Kao drugi razlog kašnjenja isplate subvencija direktorka Uprave za agrarna plaćanja navela je i da poljoprivrednici i Uprava mnogo vremena izgube i na svako kasnije dostavljanje dokumentacije jer svako zaustavljanje procesa podrazumeva ponovnu obradu zahteva.

-Pravilnici su standardni, a naši korisnici znaju šta je to od dokumentacije neophodno za podnošenje samog zahteva tako da je jako važno da pošalju kompletnu i ispravnu dokumentaciju kako bi mi bili brži i efikasniji. U samom procesu, od ponošenja zahteva, ukoliko nešto od dokumetacije nedostaje, a mi ne možemo da je dobijemo po službenoj dužnosti, dok se kod nas uz dopunu ponovo vrati, prođe više od dva meseca. Tada sledi ponovna obrada zahteva, obajsnila je Biljana Petrović i dodala da je reč o živom procesu i da nema potrebe da se čeka poslednji dan za podnošenje zahteva.

Piše: Jasna Bajšanski

 

Ostavite komentar