Zašto nedostaje mleko na rafovima?

 

Mleka na rafovima u pojedinim maloprodajnim objektima je poslednjih dana sve manje, dok je snabdevenost mlečnim proizvodima redovna. U saopštenju grupacije trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Privredne komore Srbije, ovu situaciju objašnjavaju time da je tražnja za osnovnim životnim namirnica koje su pod Uredbom Vlade Republike Srbije u protekla tri meseca za 20 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

 

 

 

ČITAJTE: Prostran: Udvostručiti budžet za poljoprivredu

 

 

 

Smanjena proizvodnja, a povećana tražnja za pasterizovanim i dugotrajnim mlekom neki su od razloga što su poslednjih dana pojedini trgovinski rafovi sa tim proizvodom gotovo prazni, ali još uvek nema nestašice mleka u pravom smislu, kaže za RTV sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović.

U trgovinskim lancima kažu da u Srbiji ni u najtežim pandemijskim danima, kada su se mnoge evropske zemlje suočavale sa nestašicama različitih namirnica, nije bilo problema u snabdevanju tržišta.

Ipak činjenica je da je sektor mlečnog govedarstva više decenija u teškoj poziciji. Zvanični podaci govore da je u poslednjih deset godina broj mlečnih grla smanjen za 55 000 i da opstaju samo oni najuporniji.

Proizvođači u sektoru mlečnog govedarstva su saglasni u oceni da se dalji pad u proizvodnji mleka može zaustaviti samo sistemskim rešenjima, tako je Savez proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) državnim institucijama uputio zahtev za hitan sastanak na kome bi se razgovaralo o pomoći države stočarima.

Predsednik Upravnog odbora SPAS-a Zoran Milićević je u izjavi za Tanjug naveo da je 30. avgusta takav zahtev poslat predsednici vlade Ani Brnabić, ali pošto nije dobijen nikakav odgovor, članovi SPAS-a su u subotu odlučili da se obrate i drugim instancama u državi kojima je prosleđeno pet zahteva.

SPAS traži da se uzgajivačima svinja, goveda i ovaca obezbedi pomoć u žitaricama za ishranu stoke, zatim formiranje radne grupe koja će održavati sastanke u vladi, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za selo i skupštinskom Odboru za poljoprivredu o aktuelnim pitanjima agrara.

Treći zahtev je da vlada uvede prelevmane na uvoz žive stoke (osim priplodnih grla), mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Traži se takođe redovna isplata subvencija i podsticaja i da se ta davanja izjednače za velike i male proizvođače.

Peti zahtev je da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda i ne naplaćuje taksa sa odvodnjavanje.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

U pismu je navedeno da je neophodno hitno preduzeti predložene mera, kako ne bi došlo do prinudnog klanja preostalog stočnog fonda.

 

– Ako nam treba 6,5 miliona tovljenika svinja za naše potrebe, mi ih nemamo ni dva miliona, kao što imamo oko 100.000 grla goveda od neophodnih milion komada – rekao je Milićević.

Izvor: Agro TV

Foto: Pixabay

Ostavite komentar