Završen prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta: Dokle se stiglo?

 

Danas je u Vladi Srbije održan prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta i robne berze, a pored predstavnika udruženja poljoprivrednika sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, Narodne banke, Produktne berze Beograd, kao i predstavnici Robnih rezervi.

Cilj sastanka je bio da se analizira postojeći zakonodavni okvir kojim je uređeno tržište, da se saslušaju predlozi za izmenu postojećih propisa i da se nađe najbolje rešenje za terminsku prodaju poljoprivrednih proizvoda.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednici sklonili traktore uz poruku: „I nož i kolač su u rukama države“

 

 

Poljoprivrednici su izložili okvir u kojem žele da posluju. To se odnosi na terminsku prodaju i generalno uređenje tržišta prilikom otkupa i skladištenja te robe.

-Pokazali su volju i želju da se nešto uradi, da se promeni nešto što se tiče naše berze. Izneti su predlozi za Narodnu banku da dobijemo papir, hartiju od vrednosti sa kojom ćemo moći da odemo u banku da dignemo kredit i sa kojom možemo kasnije da trgujemo, rekao je za Agroklub.rs Dušan Tornjanski iz Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata.

Poljoprivrednici su izložili okvir u kojem žele da posluju. To se, kako kaže iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Daniel Kovačević, odnosi na terminsku prodaju i generalno uređenje tržišta prilikom otkupa i skladištenja te robe.

-Oni su prihvatili da je to realno, da je izvodljivo i napravili su već neke korake u smislu da su odredili koje institucije treba da prisustvuju sledećem sastanku, da pregledaju koji zakoni i pravilnici odgovaraju trenutnom stanju, pošto zakoni postoje, ali nisu primenljivi zbog nekih starih običaja koji su i dalje aktuelni u Srbiji, rekao je Kovačević.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Sledeći sastanak 21. decembra

Održavanje narednog sastanka je predviđeno za 21. decembar i činiće ga nešto izmenjen sastav, pošto će se više razgovarati o tehničkim aspektima sprovođenja zahteva poljoprivrednika.

-U suštini, to nije naš posao poljoprivrednika. Naše je da kažemo šta mislimo da radimo, njihovo je da oni nama to isporuče kao završni sistem. Jako puno stvari u dosadašnjem načinu poslovanja je nelogično i ne ide nam na ruku. Tu pričam o poljoprivrednicima i svim nelogičnostima koje koriste različiti subjekti na tržištu, gde se tom prilikom neosnovano bogate. To je u stvari suština naših razgovora, da se taj odnos promeni i da mi naš proizvod možemo da prodamo na slobodno tržište, rekao je Kovačević

Izvor: Agroklub.rs

Foto: Unsplash