Završena berba kamilice na njivama oko Zrenjanina

 

Ovogodišnja berba kamilice na njivama u okolini Zrenjanina je završena i sada su u toku poslovi na njenoj doradi.

– Berba je protekla po najlepšem mogućem vremenu, što se ne dešava tako često u maju – kaže za portal zrenjaninski.com proizvođač ove lekovite biljke Milan Jankov iz Elemira.

 

ČITAJTE I: Lekovitog bilja je malo u svetu, a Srbija ima uslove za povećanje proizvodnje

 

 

 

Jankovi su ove godine kamilicom posejali 21 jutro.

– Kamilica je odlično rodila i vrhunskog je kvaliteta, jer je imala puno sunca, a samu berbu smo obavili bez kiše, blata i problema – dodaje Jankov.

Milan Jankov: Berbu smo obavili bez kiše, blata i problema

Kamilica se bere posebnom mašinom, domaće proizvodnje, koju vuče traktor. U berbi je, osim traktoriste, potreban još jedan radnik koji radi na samoj mašini. Nakon berbe, u najkraćem roku, kamilica se mora smestiti u sušaru, u kojoj se suši između 16 i 20 časova, retko 24 sata.

Sada je u domaćinstvu Jankovih u toku dorada kamilice.

– Nakon sušenja, specijalnom mašinom se odvajaju glavica, odnosno cvet, koji je najkvalitetniji deo biljke, od stabljike, to jest peteljke koja zna da bude dugačka između pet i 30 centimetara. Čist cvet je prva klasa kamilice i logično ima najbolju cenu. Ostatak se ponovo prosejava kroz specijalno sito i taj deo biljke je, u stvari, sadržaj u kesicama čaja – ističe Jankov.

Nakon berbe, u najkraćem roku, kamilica se mora smestiti u sušaru

Kako se Jankovi kamilicom bave već skoro dve decenije, nemaju problem sa plasmanom.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

– Plasman kamilice je i ove godine unapred obezbeđen. Već godinama imamo stalnog kupca, tako da ne razmišljamo o prodaji. Naše je da odgajimo kvalitetnu kamilicu, što se i ove godine dogodilo – ističe Jankov.

Izvor: zrenjaninski.com

 

Ostavite komentar