Zbog nerešenih problema malinari se ponovo sastaju 21. decembra u Arilju

 

Naše voće Srbija, grupacija koja okuplja male hladnjačare i malinare iz cele države, ponovo je ukazala da problemi u ovom sektoru voćarstva nisu rešeni, uprkos prethodno postignutim dogovorima sa Vladom Srbije. A već treba da se razmišlja o novoj sezoni 2024. godine.

 

 

ČITAJTE I: Čemu se nadaju malinari u narednim godinama?

 

 

Asocijacija malih hladnjača i malinara „Naše voće Srbija“ u svom saopštenju kaže da će novi sastanak sa proizvođačima, hladnjačarima i predstavnicima Poljoprivrendih savetodavnih stručnih službi Srbije, na kojem će se govoriti o aktuelnoj situaciji u malinarstvu, održati u Arilju, 21. decembra u 12 sati.

Jedna od tačaka dnevnog reda biće i zahtev za hitan reprogram i moratorijum postojećih kredita.

Kako je je navedeno u saopštenju, to se odnosi na kredite kojima su zaduženi proizvođači koji imaju mala registrovana poljoprivredna gazdinstava, a u skladu sa odlukom Vlade Srbije i Narodne banke Srbije donetom jesenas.

Foto: Arhiva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Sastanak malinara i predstavnika Vlade RS

Malinari podsećaju da dopunjena uredba od strane Vlade Republike Srbije tokom septembra za dobijanje povoljnih kredita za izlazak iz nepovoljne finansijske situacije, nije do kraja sprovedena.

-Ariljsko malinogorje teritorijalno se nalazi u Opštini Arilje i sve susedne opštine koje se graniče sa njom delom su obuhvaćene zaštićenim geografskim poreklom maline, pa  vam se obraćamo i u ime opština Ivanjica, Lučani, Požega, Užice, Čajetina, Nova Varoš, čiji će predstavnici takođe biti pozvani na sastanak. Pored njih tu su i Kosjerić, Prijepolje, Priboj i sve ostale opštine u Srbiji, od Drine do Surdulice koje su ukljucene u intezivnu proizvodnju maline, piše u saopštrnju grupacije Naše voće Srbija.

Foto: Naše voće Srbija

U saopštenju je navedeno i da će na sastanak pozvati i najveće hladnjačare, udruženja malinara, kao i Udruženje Ariljska malina.

Ova grupacija podseća da problemi malinara traju od prošle godine kada je cena tog voća premašila i 600 dinara po kilogramu. Ona je kasnije pala, hladnjačari uglavnom nisu mogli da je plasiraju na tržište po nižim cenama, a nekim malinarima rod iz 2022. godine i dalje nije isplaćen u celosti.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Dnevni red sastanka u Arilju:

1.Izveštaj i analiza u sektoru malinarstva sezone 2022/23

2.Predlozi za otklanjanje i rešavanje posledica poremećaja na tržištu maline sa predlogom nase Platforme za malinu.

3.Donošenje odluke o zahtevu za za neophodan reprogram i moratorijum postojećih kredita od malog RPG (Registrovano poljoprivredno gazdinstvo) proizvođača do najvećih hladnjača koji su kreditno zaduženi, a u skladu sa odlukom Vlade Srbije i Narodne banke Srbije.

4.Donosenje odluke o planu rada za sezonu 2024.

Prijava učesnika je u četvrtak 21. decembra u 11 i 30. Početak sastanka zakazan je tačno u podne u sali  zgrade opštine Arilje.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Naše voće Srboja