Od 1. januara obuka korisnika sredstava za zaštitu bilja

 

Od 1. januara 2024. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko ovlaštenih ustanova sprovodiće obuku za lica koja koriste sredstva za zaštitu bilja.

Za razliku od predhodnih godina kada je ovako nešto najavljivano, ovoga puta je objavljen i Pravilnik, koji predviđa da oni koji prođu obuku dobiju i certifikat za to.

 

 

ČITAJTE I: Usvojen novi pravilnik koji propisuje mere zaštite od požara u poljoprivredi

 

 

Savremeni modeli prskalica imaju dodatke za bezbedno sipanje, mešanje i pranje ambalaže, pa je korišćenje zaštitnih sredstava olakšano kaže Stipan Šarčević, poljoprivrednik iz bačkog sela Đurđin. Problem je što ne znaju šta da rade sa iskorišćenom ambalažom.

Foto: Pixabay

-Mi još nemamo gde da je odlažemo. Znači onaj ko prodaje, taj bi trebao i da ima gde da je odlaže. Nažalost, viđamo je i po njivama što je žalosno, kaže Stipan Šarčević, poljoprivrednik iz Đurđina.

Pre samo desetak godina usevi su tretirani u maju i junu, a sada prskalice rade i u jesen.

-Žito smo nekad prskali jedanput, sad i dvaput, triput. Ječmove već polako počinjemo prskati. Pre nismo na jesen, u proleće smo prskali. Sad ima i kad u jesen moramo prskati. Uradimo to što nam kažu, ima agronoma koji kažu tako treba da uradimo i mi tako uradimo, navodi Dragan Antunović, poljoprivrednik iz Male Bosne.

Foto: Pixabay

Godišnje se u svetu proizvede 2,5 miliona tona pesticida. Znaci trovanja njima nisu karakteristični, pa se najveći deo ljudi ne prijavi lekarima, istaknuto je na skupu o bezbednosti i zdravlju na radu u Žitištu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

-Šteta je da se baci ono od prošle godine, pa onda sigurno je taj ispustio malo više nije tako aktivna, pa ćemo dodati, dosuti još više i onda dolazimo u situaciju da postoji trovanje. Veoma često, nažalost trovanje nije evidentirano, kaže dr Gruja Milošev, specijalista medicine rada.

Predviđeno je da osnovna obuka za korišćenje sredstava za zaštitu bilja traje deset časova. Obnavljanje stečenog znanja biće nakon pet godina.

Izvor: RTS