Zdravstveno stanje strnih žita na teritoriji cele Srbije

 

Usevi strnih žita se na području Vojvodine  nalaze u fazi od razvoja lista do bokorenja – do 8 stabala razvijeno (BBCH 15-28).

Na području Centralne i Južne Srbije usevi su u slabijim fazama razvoja, od prvi list razvijen do 4 stabla razvijena (BBCH 11-24).

 

 

ČITAJTE I: Zima se vraća, voćari spremite se za zaštitu voćki od mraza

 

 

 

U proteklih nedelju dana su izvršeni vizuelni pregledi useva strnih žita na više lokaliteta u sva 34 regionalna centra PIS-a na području Srbije, a rezultati su sledeći.

Foto: PIS

U usevima pšenice su prisutni simptomi sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i rđe, u sledećim procentima zaraze:

 

% zaraženih biljaka

Vojvodina Centralna i Južna Srbija
Septoria tritici 5-73% 3-9%
Erysiphe graminis 0-14% 1-5%
Puccinia spp. 1-8% 0-2%

 

 U usevima ječma su prisutni simptomi mrežaste pegavosti lista ječma, sočivaste pegavosti lista kao i simptomi pepelnice žita, u sledećim procentima zaraze:

 

% zaraženih biljaka

Vojvodina Centralna i Južna Srbija
Pyrenophora teres 10-86% 2-10%
Rhynchosporium secalis 2-10% 2-5%
Erysiphe graminis 7-14%

 

Foto: PIS

Procenat zaraženih biljaka je različit i zavisi od nekoliko faktora.

Najveći procenat zaraženih biljaka je u usevima iz ranih rokova setve, sa gustim sklopom biljaka, u usevima uskog plodoreda i regionima gde se žita tradicionalno gaje na velikim površinama.

Generalno, u centralnim i južnim krajevima naše zemlje, usevi su sa znatno nižim nivoom zaraženih biljaka u odnosu na Vojvodinu.

Vremenski uslovi u proteklom periodu bili su povoljni za razvoj i širenje patogena, dominantno prouzrokovača sive pegavosti lista pšenice i mrežaste pegavosti lista ječma.

Trenutno se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite od ovih patogena, ali važno je upozoriti  da sve navedeno upućuje da je neophodan oprez i redovno prisustvo proizvođača na parcelama.

Zbog značajnih razlika u zdravstvenom stanju po regionima, detaljnije pogledati na LINKU.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Foto: PIS/Rupe od glodara

Važno: Od početka vegetacije strnih žita proizvođači vrše kontinuirano suzbijanje poljskih glodara. Njihova brojnost se trenutno u usevima pšenice i ječma kreće u kategoriji vrlo niske do niske brojnosti. Neophodne su i dalje mere opreza kao i dalji redovni pregledi na njihovo prisustvo, i ukoliko se postignu pragovi štetnosti primena rodenticida.

Izvor: Prognozno – izveštajna služba zaštite bilja