Žene na selu uglavnom bez stalnih primanja, kako do bespovratnih sredstava i sopstvenog posla

 

Na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava ženama koje žele da započnu sopstveni posao, stigle su 103 prijave, odnosno projekta. Nekoliko najboljih dobiće ukupno 50.000 evra. Cilj je da se pomogne ekonomsko osnaživanje žena, koje su i dalje na tržištu rada u lošijem položaju od muškaraca, posebno one koje žive na selu.

Nekoliko žena iz Priboja, uzelo je stvar u svoje ruke. Ono čime se inače bave u svojim domaćinstvima, pretvorile su u biznis. Razumele su zakone tržišta, pa od direktne prodaje onoga što zemlja rodi, sada prerađuju voće i povrće.

 

-Ko god od članica ima neki kanal za prodaju koristimo svi. Kad bi imali neki utabani put za plasman bolje bi nam bilo, ovako, snalazimo se. uglavnom ne ostane neprodate robe, objašnjava Malina Stanojević iz Udruženja žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja.

Novčani podsticaji za pokretanje posla su dobrodošli, ali nisu dovoljni. Plasman i naplata proizvoda veliki su problem, pa opstanak na tržištu ne zavisi samo od njihovog truda.

-Već nekoliko godina promovišemo uključivanje žena u lanac dobavljača i to je usmereno pre svega na velike kompanije, navodi Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Žene na selu uglavnom bez stalnih primanja 

Žene na selu uglavnom nemaju stalna primanja, nisu vlasnice gazdinstava, a tradicionalno se odriču nasledstva u korist muških članova porodice. Zbog toga ne mogu da dobiju ni kredit, a ni bespovratna sredstva za počinjanje posla, jer je obično jedan od uslova konkursa da su bar suvlasnice gazdinstava.

-Ovi uslovi konkursa unekoliko menjaju stereotipe, tako da kada znaju i njihovi partneri supružnici da će dobiti neku vrstu pomoći, prihvataju da se odreknu nekog dela vlasništva ili da imaju udeo u vlasništvu, navodi Popović Pantićeva.

Jedna od najteže zapošljivih kategorija stanovništva

I država žene na selu vidi kao jednu od najteže zapošljivih kategorija.

-Nije to samo pitanje finansijske komponente, to je pitanje i drugih olakšica kada je u pitanju selo. I infrastruktura, saobraćaj, dostupnost zdravstvenih usluga, pitanje pregleda, mladih majki i trudnica. U prioritetu Ministarstva za rad jeste podrška ženama na selu, navodi Stana Božović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Važna je i podrška društveno odgovornih kompanija. Jedna takva kompanija, kaže, ženama sa najboljim projektima, održivim poslovnim idejama i jasnom finansijskom analizom, do kraja septembra bespovratno će dati do 10.000, evra, a plaćaće im i doprinose u naredne dve godine.

Izvor: RTS

Ostavite komentar