Značaj jesenjeg orezivanja malinjaka

Na području delovanaja Regionalnog centra Prognozno-izveštajne službe Vranje, vizuelnim pregledom zasada malina na više lokaliteta, registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline – Didymella applanata na starim i jednogodišnjim lastarima i zadebljanja tzv. gale na ovogodišnjim izdancima od malinine muve galice – Lasioptera rubi.

Prouzrokovač ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline je ekonomski najznačajniji patogen u proizvodnji maline. Prezimljva u formi micelije, pseudotecija i piknida na zaraženim lastarima. U vlažnim uslovima tokom proleća i leta ova gliva formira askosope i konidije koje vrše zarazu lišća mladih izdanaka. Usled zaraze, dolazi do nekroze lišća između nerava u vidu slova “V“ sa mrkožutim obodom oko pega. Napadnuto lišće se prevremeno suši. Gljiva iz lista raste kroz peteljku i širi se na izdanke. Na zaraženim izdancima nastaju tamne, ljubičaste pege koje zahvataju veći deo izdanaka. Tokom zime na izdancima se primećuje srebranasta boja sa tačkicama (piknidi). U okviru pega dolazi do pucanja kore i njenog odvajanja. Zaraženi izdanci često izmrzavaju tokom zime ili su u proleće zakržljali. U proleće pupoljci na zaraženim izdancima ne kreću ili se iz njih formiraju slabe rodne grančice koje donose manji i nekvalitetan rod.

Malinina muva galica ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu larve u galama – gukama, zadebljanjima, na izdancima. Odrasli insekti su aktivni od maja do avgusta. Krajem maja ženke polažu jaja u gomilicama na mlade izdanke. Nakon piljenja, larve prodiru kroz epidermis, zadržavaju se ispod kore neko vreme, a onda prodiru u izdanak. Na mestu ubušivanja nakon 10 do 20 dana obrazuju se zadebljanja nepravilnog oblika – gale, koje sprečavaju protok hranjivih materija kroz izdanak, usled čega se oni slabije razvijaju i lako lome.

Jesenjom rezidbom malinjaka, odnosno odstranjivanjem zaraženih izdanaka, smanjuje se infektivni potencijal prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline u narednoj vegetaciji. Takođe, uklanjanjem izdanaka sa prisutnim galama od malinine muve galice, smanjuje se brojnost ove štetočine u narednoj godini. Pored zaraženih i infestiranih izdanaka, prilikom orezivanja, treba ukoniti i uništiti izdanke koji su doneli rod i prorediti zdrave izdanke koji se ostavljaju za narednu godinu.

Izvor: Prognozno – izveštajna služba zaštite bilja

Ostavite komentar