Značaj malčovanja u proizvodnji zdravstveno bezbednog povrća

 

Malčovanje je agrotehnička mera koja doprinosi boljem očuvanju zemljišne vlage, utiče na povećanje temperature zemljišta, sprečava pojavu korova, što sve dovodi do povećanja produktivnosti biljaka.

Malčovanje je značajno sa aspekta proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane jer se isključuje upotreba herbicida i smanjuje se upotreba fungicida zbog manje relativne vlažnosti vazduha a samim tim i manje pojave biljnih bolesti. Malč materijal smanjuje ispiranje nitrata u dublje slojeve, što doprinosi boljem iskorišćenju azotnih đubriva i smanjuje mogućnost za zagađenje vodenih tokova azotom.

 

 

ČITAJTE I: Setva cvekle u proleće ili kao postrni usev

 

 

 

Kod malčovanja prednost ima organska materija dok od sintetičkih biorazgradiva folija. Sve veću primenu ima zeleni malč, čine ga prethodni usevi i usevi koji se usejavaju, odnosno malčovanje pomoću ovsa, raži, grahorice, crvene deteline i drugih useva. Setvom ovih useva pre gajenja povrća, tarupiranjem i zaoravanjem ispred setve ili rasađivanja povrća, vezana hraniva vraćaju se biljkama, izbegava se upotreba herbicida pre nicanja useva, jer se odlaže za oko četiri nedelje kretanje korova.

Pošto se koriste samo selektivni herbicidi smanjuje se ukupna količina herbicida koji se unose u zemljište, a ujedno se znatno smanjuje kontaminacija zemljišta i podzemnih voda. U industrijskoj proizvodnji povrća najčešće se koristi crni plastični malč, koji veoma dobro suzbija korov. Kao crno telo koje upija, ova plastika upija veliki deo sunčeve radijacije, uključujući i vidljivu, infracrvenu i ultraljubičastu svetlost. Temperatura zemljišta prekrivenog crnom plastikom tokom dana može da bude i za 3 stepena viša na dubini od 5 cm, i za 1,7 stepen viša na dubini od 10 cm nego nepokriveno zemljište na istim dubinama.

Ispod providnog plastičnog malča, temperature zemljišta u toku dana mogu biti za 4,5 do 8 stepeni više na dubini od 5cm i za 3,3 stepena više na dubini od 10cm nego na nepokrivenom zemljištu na istim dubinama. Providna plastika upija veoma malo sunčeve radijacije. Beli plastični malč se može upotrebiti za sadnju u toku leta. Svetlo koje se odbija sa belog malča u habitus biljaka može se upotrebiti i za kulture koje se gaje u stakleniku gde nema dovoljno svetlosti. Refleksivni srebrni ili aluminijumski malčevi takođe utiču na sniženje temperature zemljišta. Oni odbijaju vaši koje mogu biti prenosioci različitih viroza.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Primena crvenog plastičnog malča odrazila se na povećanje prinosa paradajza, njegov kvalitet kao i na smanjenje intenziteta pegavosti. Takođe povećava prinose dinja i tikvica. Pokazalo se i da u znatnoj meri povećava temperaturu zemljišta.

Žuta boja malča privlači određene insekte kao što su biljne vaši koje napadaju veliki broj povrtarskih biljaka.

Piše: dipl. inž. ratarstva Slavica Kodžopeljić, PSSS Srbije

Ostavite komentar