Poštovani posetioci Agroportala,
Pod geslom „Jednostavno i lako do vrhunskog ocenjivača amatera“ najavljujem moju devetu knjigu
„PRIRUČNIK ZA SENZORNO OCENJIVANJE KVALITETA JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA“
Knjiga je u fazi početnog pisanja. Planirani termin izlaska iz štampe je decembar 2022 Godine.
Knjiga će biti formata B5, najfiniji papir, tvrde korice, polukružna rikna, bogato ilustrovana, sve fotografije u boji, max 300 strana. Cena knjige u pretplati je 60 EUR ili 7.200,00 dinara. Tržišna cena odštampane knjige biće 100 EUR ili 12.000,00 dinara.
Prijave za ovu jedinstvenu kapitalnu knjigu (po preplatničkoj ceni), slati isključivo porukom na e-mail:ninoslavyug@yahoo.com
Poslednji rok za prijavu: 30.04.2022
Početkom maja 2022 biće saopšteni detalji pretplate.
Sadržaj knjige
1.Osnovi senzorne analize
1.2. Vizuelni, olfaktorni i gustatorni receptori
1.2.1. Čulo vida (vizuelni receptor)
1.2.2. Čulo mirisa (olfaktorni receptor)
1.2.3. Čulo ukusa (gustatorni receptor)
1.3. Čovek-ocenjivač, kao merni instrument
1.4. Komisijsko senzorno ocenjivanje kvaliteta
1.5. Vokabular za ocenjivanje senzornog kvaliteta voćnih i drugih rakija
2.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od koštičavog voća
2.1. Ocenjivanje šljivovice i šljivove prepečenice
2.2. Ocenjivanje rakije od sušenih plodova šljive, kajsije, smokve i dunje
2.3. Ocenjivanje kajsijevače
2.4. Ocenjivanje trešnjevače
2.5. Ocenjivanje višnjevače
2.6. Ocenjivanje breskovače
3. Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od jabučastog voća
3.1. Ocenjivanje jabukovače
3.1.1. Ocenjivanje kalvadosa
3.2. Ocenjivanje kruškovače
3.2.1. Ocenjivanje rakije od plodova divlje kruške
3.2.2. Ocenjivanje vilijamovke
3.3. Ocenjivanje dunjevače
4.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od jagodastog voća
4.1. Ocenjivanje jagodovače
4.2. Ocenjivanje malinovače
4.3. Ocenjivanje kupinovače
5.Senzorno ocenjivanje kvaliteta grožđanih rakija
5.1. Ocenjivanje konjaka, armanjaka i pića tipa konjaka
5.2. Ocenjivanje lozovače
5.3. Ocenjivanje komovice
5.3.1. Ocenjivanje grape
5.4. Ocenjivanje vinovice
5.5. Ocenjivanje steljovače
6.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od sitnozrnastog (sitnobobičastog) voća
6.1. Ocenjivanje rakije od borovnice
6.2. Ocenjivanje rakije od ribizle
6.3. Ocenjivanje rakije od ogrozda
7.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakije od citrusnog, tropskog i egzotičnog voća
8.Senzorno ocenjivanje kvaliteta specijalnih rakija
8.1. Ocenjivanje klekovače
8.2. Ocenjivanje brinjevca
8.3. Ocenjivanje travarice
8.4. Ocenjivanje mastike, uza i raki-a
9.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od ostalih prirodnih sirovina
9.1. Ocenjivanje rakije od trnjine
9.2. Ocenjivanje rakije od oskoruše
9.3. Ocenjivanje rakija od zove
9.4. Ocenjivanje rakije od drenjine
9.5. Ocenjivanje rakije od maginje
9.6. Ocenjivanje rakije od dudinje
9.7. Ocenjivanje rakije od mušmule
10. Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od povrtarskih kultura
10.1. Ocenjivanje rakije od lubenica
10.2. Ocenjivanje rakije od dinje
10.3. Ocenjivanje rakije od krastavca, paradajza i šargarepe
11.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od šumskih plodova
12.Senzorno ocenjivanje kvaliteta žitnih rakija
12.1. Ocenjivanje viskija
12.1.1. Ocenjivanje malt viskija
12.1.2. Ocenjivanje blendid viskija
12.1.3. Ocenjivanje žitnog viskija
12.1.4. Ocenjivanje burbon viskija
12.2. Ocenjivanje korna i dopelkorna
13.Senzorno ocenjivanje kvaliteta žestokih alkoholnih pića
13.1. Ocenjivanje vodke
13.2. Ocenjivanje džina
12.3. Ocenjivanje brendija
14.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od ostalih poljoprivrednih sirovina
14.1. Ocenjivanje tekile
14.2. Ocenjivanje ruma
14.3. Ocenjivanje arka
15Senzorno ocenjivanje kvaliteta mednih alkoholnih pića
15.1. Ocenjivanje medovače
15.2. Ocenjivanje medovine
15.3. Ocenjivanje medice
16.Senzorno ocenjivanje kvaliteta likera
16.1. Ocenjivanje slatkih likera
16.2. Ocenjivanje gorkih likera
16.3. Ocenjivanje likera od aromatičnih destilata
16.4. Ocenjivanje specijalnih likera
16.5. Ocenjivanje likera od kafe, kakaoa, čokolade i čaja
Posebni deo
Alkoholna sveznalica (sve ono što ste trebali odavno da znate…., pouzdane recepture u proizvodnji voćnih i drugih rakija)
Beograd, mart 2022. Prof dr Ninoslav Nikićević,s.r.