U pripremi nova knjiga prof. dr Ninoslava Nikićevića namenjena ocenjivačima rakija

 

Poštovani posetioci Agroportala,

 

Pod geslom „Jednostavno i lako do vrhunskog ocenjivača amatera“ najavljujem moju devetu knjigu

 

„PRIRUČNIK ZA SENZORNO OCENJIVANJE KVALITETA JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA“

 

Knjiga je u fazi početnog pisanja. Planirani termin izlaska iz štampe je decembar 2022 Godine.

Knjiga će biti formata B5, najfiniji papir, tvrde korice, polukružna rikna, bogato ilustrovana, sve fotografije u boji, max 300 strana. Cena knjige u pretplati je 60 EUR ili 7.200,00 dinara. Tržišna cena odštampane knjige biće 100 EUR ili 12.000,00 dinara.

 

ČITAJTE I: „Velika knjiga za jaka alkoholna pića“ bestseler u alkoholnim krugovima Srbije i čitavog Balkanskog regiona

 

Prijave za ovu jedinstvenu kapitalnu knjigu (po preplatničkoj ceni), slati isključivo porukom na e-mail:ninoslavyug@yahoo.com

Poslednji rok za prijavu: 30.04.2022

Početkom maja 2022 biće saopšteni detalji pretplate.

 

 

Sadržaj knjige

 

1.Osnovi senzorne analize

1.2. Vizuelni, olfaktorni i gustatorni receptori

1.2.1. Čulo vida (vizuelni receptor)

1.2.2. Čulo mirisa (olfaktorni receptor)

1.2.3. Čulo ukusa (gustatorni receptor)

1.3. Čovek-ocenjivač, kao merni instrument

1.4. Komisijsko senzorno ocenjivanje kvaliteta

1.5. Vokabular za ocenjivanje senzornog kvaliteta voćnih i drugih rakija

 2.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od koštičavog voća

2.1. Ocenjivanje šljivovice i šljivove prepečenice

2.2. Ocenjivanje rakije od sušenih plodova šljive, kajsije, smokve i dunje

2.3. Ocenjivanje kajsijevače

2.4. Ocenjivanje trešnjevače

2.5. Ocenjivanje višnjevače

2.6. Ocenjivanje breskovače

 

3. Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija  od jabučastog voća

3.1. Ocenjivanje jabukovače

3.1.1. Ocenjivanje kalvadosa

3.2. Ocenjivanje kruškovače

3.2.1. Ocenjivanje rakije od plodova divlje kruške

3.2.2. Ocenjivanje vilijamovke

3.3. Ocenjivanje dunjevače

 

4.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od jagodastog voća

4.1. Ocenjivanje jagodovače

4.2. Ocenjivanje malinovače

4.3. Ocenjivanje kupinovače

5.Senzorno ocenjivanje kvaliteta grožđanih rakija

5.1. Ocenjivanje konjaka, armanjaka i pića tipa konjaka

5.2. Ocenjivanje lozovače

5.3. Ocenjivanje komovice

5.3.1. Ocenjivanje grape

5.4. Ocenjivanje vinovice

5.5. Ocenjivanje steljovače

 

6.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od sitnozrnastog (sitnobobičastog) voća

6.1. Ocenjivanje rakije od borovnice

6.2. Ocenjivanje rakije od ribizle

6.3. Ocenjivanje rakije od ogrozda

7.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakije od citrusnog, tropskog i egzotičnog voća

 8.Senzorno ocenjivanje kvaliteta specijalnih rakija

8.1. Ocenjivanje klekovače

8.2. Ocenjivanje brinjevca

8.3. Ocenjivanje travarice

8.4. Ocenjivanje mastike, uza i raki-a

 

9.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od ostalih prirodnih sirovina

9.1. Ocenjivanje rakije od trnjine

9.2. Ocenjivanje rakije od oskoruše

9.3. Ocenjivanje rakija od zove

9.4. Ocenjivanje rakije od drenjine

9.5. Ocenjivanje rakije od maginje

9.6. Ocenjivanje rakije od dudinje

9.7. Ocenjivanje rakije od mušmule

10. Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od povrtarskih kultura

10.1. Ocenjivanje rakije od lubenica

10.2. Ocenjivanje rakije od dinje

10.3. Ocenjivanje rakije od krastavca, paradajza i šargarepe

11.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od šumskih plodova

 12.Senzorno ocenjivanje kvaliteta žitnih rakija

12.1. Ocenjivanje  viskija

12.1.1. Ocenjivanje malt viskija

12.1.2. Ocenjivanje blendid viskija

12.1.3. Ocenjivanje žitnog viskija

12.1.4. Ocenjivanje burbon viskija

12.2. Ocenjivanje korna i dopelkorna

13.Senzorno ocenjivanje kvaliteta žestokih alkoholnih pića

13.1. Ocenjivanje vodke

13.2. Ocenjivanje  džina

12.3. Ocenjivanje brendija

14.Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija od ostalih poljoprivrednih sirovina

14.1. Ocenjivanje tekile

14.2. Ocenjivanje ruma

14.3. Ocenjivanje arka

15Senzorno ocenjivanje kvaliteta mednih alkoholnih pića

15.1. Ocenjivanje medovače

15.2. Ocenjivanje medovine

15.3. Ocenjivanje medice

 

16.Senzorno ocenjivanje kvaliteta likera

16.1. Ocenjivanje slatkih likera

16.2. Ocenjivanje gorkih likera

16.3. Ocenjivanje likera od aromatičnih destilata

16.4. Ocenjivanje specijalnih likera

16.5. Ocenjivanje likera od kafe, kakaoa, čokolade i čaja

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Posebni deo

Alkoholna sveznalica (sve ono što ste trebali odavno da znate…., pouzdane recepture u proizvodnji voćnih i drugih rakija)

 

Beograd, mart 2022.                      Prof dr Ninoslav Nikićević,s.r.

Ostavite komentar