„Velika knjiga za jaka alkoholna pića“ bestseler u alkoholnim krugovima Srbije i čitavog Balkanskog regiona

 

Izlazak iz štampe knjige „Tehnologija jakih alkoholnih pića“ ili kako su je novinari nazvali „Alkoholna biblija“ 2012. godine, imalo je ogromni odjek u alkoholnim krugovima Srbije i čitavog Balkanskog regiona, pa i šire. Ova knjiga ubrzo postaje pravi alkoholni bestseler. Sredinom 2018. godine, svi odštampani primerci knjige bili su rasprodati.

-S obzirom na to da sam skoro tri godine obasut brojnim zahtevima sa svih strana, za ponovno štampanje ove grandiozne knjige, odlučio sam da pripremin novu, sličnu knjigu, a opet nadasve drugačiju, sa naslovom  „Velika knjiga za jaka alkoholna pića“. Sve stranice knjige su u boji, štampa kao i uvek izuzetno luksuzna, tvrd šiveni ravni povez, format B5. Knjiga sadrži: 1.132 strane, 234 slika, 1.413 fotografija, 112 tabela, 9 grafikona i preko 200 literaturnih podataka, latinično pismo, kaže za Agroportal njen autor prof. dr Ninoslav Nikićević.

 

ČITAJTE I: Prof. dr Ninoslav Nikićević: Bez nauke i struke nema kvalitetne rakije

 

 

U opštem delu knjige, kako kaže njen autor, obuhvaćeni su svi segmenti vezani za tehnološki proces proizvodnje svih tipova jakih alkoholnih pića, koja se danas proizvode kod nas i u svetu. Posle kratkog prikaza istorijata proizvodnje jakih alkoholnih pića u svetu i kod nas, detaljno su razrađeni svi važniji postulati teorijskih osnova destilacije i rektifikacije. Najveći deo knjige odnosi se na primarnu proizvodnju svih tipova jakih alkoholnih pića koja su danas proizvode. Značajan segment u knjizi dat je završnoj etapi u proizvodnom procesu – sazrevanju (starenju) destilata. Stabilizacija i završno formiranje jakih alkoholnih pića takođe su detaljno prikazani. Takodje je data i savremena podela jakih alkoholnih pića, kao i prikaz pomoloških i tehnoloških svojstva najvažnijih voćnih vrsta i sorti, koje služe kao sirovine za proizvodnju voćnih rakija. Na kraju opšteg dela dat je prikaz ocenjivanja senzornog kvaliteta jakih alkoholnih pića, a u delu alkoholna sveznalica, prikazane su brojne tehnološke zanimljivosti i stručni saveti, koji čitaoce sigurnim korakom vodi kroz galaksiju zvanu jaka alkoholna pića. Posebni deo knjige sastoji se iz dva dela: Moja borba za srpsku šljivovu prepečenicu i Alkoteka.

Autor je uveren da će knjiga biti od velike pomoći brojnim stručnjacima iz ove oblasti, koji rade u proizvodnim pogonima, kontrolnim i istraživačkim institutima i laboratorijama, ali i običnim neprofesionalnim proizvođačima, tzv amaterima i svima onima koji su na bilo koji način, vezani za jaka alkoholna pića.

Vreme će pokazati kolika je vrednost ove knjige, a proizvođačka praksa će ukazati na njene dobre i manje dobre strane. Autor će biti zahvalan na svim dobronamernim sugestijama, koje će doprineti da buduća izdanja ove jedinstvene knjige budu sadržajnija i kvalitetnija. Ako ova knjiga odoli zubu vremena i postane prva karika u nizu budućih, autor će biti mirne savesti, spokojan u saznanju da njegov trud i vreme nisu bili uzaludni, piše u predgovoru knjige.

A na pomenute 1.132 strane nalaze se sledeća poglavlja:

 

 1. Istorijat proizvodnje jakih alkoholnih pića
 2. Pogoni za proizvodnju jakih alkoholnih pića
 3. Destilacija i rektifikacija
 4. Sirovine za proizvodnju voćnih i grožđanih rakija
 5. Grožđane rakije
 6. Voćne rakije
 7. Specijalne rakije
 8. Rakije od drugih prirodnih sirovina
 9. Rakije od ostalih poljoprivrednih sirovina
 10. Žitne rakije
 11. Žestoka alkoholna pića
 12. Likeri
 13. Medna alkoholna pića
 14. Sazrevanje (starenje) destilata
 15. Finalizacija u proizvodnji jakih alkoholnih pića
 16. Mane i nedostaci jakih alkoholnih pića
 17. Senzorno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića
 18. Alkoholna sveznalica (Recepture u proizvodnji voćnih i drugih rakija)
 19. Posebni deo – Moja borba za srpsku šljivovu prepečenicu

 

Šta su drugi rekli o knjizi „Velika knjiga za jaka alkoholna pića“?

„Sve što ste oduvek želeli da znate o proizvodnji svih tipova jakih alkoholnih pića na jednom mestu. Izuzetno vredna knjiga!“

 „Ova knjiga se nikome ne pozajmljuje, morate je imati i čuvati, ostale knjige Vam ne trebaju!“

 „Najbolja i najkorisnija knjiga iz ove oblasti, koja se pojavila u poslednjih sto godina na našim prostorima“.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

 O AUTORU

 

Dr Ninoslav Nikićević rođen je 1. decembra 1952. godine u Beogradu gde se i školovao, od osnovne škole do fakulteta. Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, diplomirao je 1980. godine.

Magistarski rad „Mogućnosti smanjivanja sadržaja metanola u šljivovici“ odbranio je januara 1992. godine, na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu-Zemunu. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Prilog izučavanju važnijih aromatičnih sastojaka šljive požegače i rakije šljivovice“ iz oblasti prehrambene tehnologije, odbranio je 2000. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu-Zemunu, i tako postao prvi i za sada jedini doktor nauka za jaka alkoholna pića u našoj zemlji, i jedini u svetu koji je doktorirao na problematici izučavanja aromatskog kompleksa rakije šljivovice proizvedene od sorte požegača. U zvanje docenta za predmet Tehnologija jakih alkoholnih pića, na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu-Zemunu izabran je 2001. godine, a u zvanje vanrednog profesora za isti predmet izabran je 2009. godine.

Dr Ninoslav Nikićević je vodeći i za sada jedini aktivni naučni radnik iz oblasti Tehnologije jakih alkoholnih pića u našoj zemlji. U ovoj oblasti značajno utiče na razvoj zanatske i industrijske proizvodnje voćnih rakija, posebno šljivovice, čiji je najveći poznavalac i ekspert kod nas.

Priredila: Jasna Bajšanski

Foto: Prof. dr Ninoslav Nikićević

 

 

 

Ostavite komentar