Četvrti kontigent jelena stigao na Zlatibor

Čajetina – Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od prošle godine ima nove, ali i posebne stanovnike. Na proplanke Zlatibora u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači, tokom prethodnih 12 meseci stiglo je do sada ukupno 35 jedinki, a u četvrtom kontigentu naselilo se još šest, tri mužjaka i tri ženke.

 

ČITAJTE I: Naseljeni jeleni u lovišta centralne Srbije

 

-Sprovođenje procesa ponovnog naseljavanja ove divljači na prostore jugozapadne Srbije odakle je odavno istrebljena teče po planu. Ovi jeleni iz četvrtog kontigenta će sa onim koji su stigli u januaru ove godine formirati krdo koje će iz repro centra biti pušteno u prirodu, rečeno je za RINU u Lovačkom udruženju „Zlatibor”.

Uskoro bi trebalo da stigne još jedan kontigent ovih životinja, u planu je da ima ukupno 100 jedinki, a nadležni se nadaju da će u tome i uspeti. Očekuje se da uskoro stignu i prvi mladunci. Neke jedinke pristigle prošle godine su već puštene u prirodu, neke su prelazile čak i u Bosnu i Hercegovinu ali se ipak vraćaju na Zlatibor, a često po hranu dolaze baš ponovo u repro centar, gde su nekoliko meseci bile na prilagođavanju.

Sve pristigle jedinke su detaljno pregledane, a kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde provode određeni period prilagođavanja i karantina, zatim se puštaju u prirodu.

-Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, puštaju se na otvoreno područje lovišta „Zlatbor, kažu u LU „Zlatibor”.

Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta „Kozara“. Ne postoji tačan podatak od kad jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali se radi o jako dugačkom periodu i sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Tara, Zlatibor i okolinu Prijepolja. Državni projekat reintrodukcijne jelena u Zpadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje „Zlatibor“.

 

Tekst i foto: RINA / GZS

 

Ostavite komentar