Svetska istraživačka konferencija o soji prvi put u Evropi

 

Od 18. do 23. juna Beč će biti centar nauke, ekonomije i politike u pogledu globalnih tema koje se odnose na soju. Stotine naučnika, proizvođača i prerađivača prehrambenih proizvoda i stočne hrane, kao i stručnjaka iz oblasti soje iz celog sveta sastaće se po prvi put u Evropi na 11. Svetskoj istraživačkoj konferenciji o soji (WSRC).

 

 

 

ČITAJTE I: Obaveze poljoprivrednih proizvođača po Pravilniku o kodeksu dobre poljoprivredne prakse

 

 

Soja je svetskoj javnosti prvi put predstavljena pre 150 godina u japanskom i kineskom paviljonu na Svetskoj izložbi u Beču 1873. godine – to je bila važna prekretnica na putu ka jednoj od najvažnijih useva na svetu.

Širok spektar tema na konferenciji obuhvatiće najnovija naučna saznanja, razvoj tržišta i tranziciju proteina u Evropi, kao i probleme održivosti, od klimatskih promena do EU zakonodavstva o lancu snadbevanja.

Konferenciju organizuje Naučni komitet WSRC, koji predvodi profesor Johann Vollmann sa Austrijskog univerziteta za prirodne resurse i prirodne nauke (BOKU) i Donau Soja organizacija.

Jedan od fokusa konferencije je učiniti soju važnim faktorom zaštite klime i životne sredine i pokretačem pozitivne globalne promene, s obzirom na to da se ogromne proizvodne površine u Južnoj Americi dobijaju uništavanjem prašuma i time doprinosi klimatskim promenama.

Evropa i Kina su danas najveći uvoznici soje, uglavnom za proizvodnju stočne hrane. Međutim, soja se može uzgajati i na regionalnom nivou i na način koji je klimatski prihvatljiv, sertifikovano i bez krčenja šuma. Donau Soja ima za cilj da do 2030. godine ostvari održivu tranziciju proteina, čime bi Evropa postala otpornija u snadbevanju svoje populacije proteinima.

Setva soje

Međunarodni gosti mogu očekivati bogat šestodnevni program u Bečkom kongresnom centru (Vienna Austria Center).

Glavni tematski blokovi na konferenciji će biti: oplemenjivanje, proizvodnja i zaštita useva, upotreba soje u prehrani ljudi i životinja, tehnologija prerade, razvoj tržišta i političke teme. Učesnici konferencije pozvani su na ”Noć evropske soje“ 19. juna u Svetskom muzeju. Gala veče koje će upriličiti gradonačelnik Beča u Gradskoj kući, kao i nekoliko izleta u gradu poslednjeg dana konferencije, zaokružiće ovaj događaj.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

 

Donau Soja će obezbediti medijsku podršku i akreditaciju za novinare. Ostvarena je saradnja sa Austrijskim udruženjem poljoprivrednih novinara (VAÖ) i Evropskom mrežom poljoprivrednih novinara (ENAJ). U okviru ove saradnje, novinari iz evropskih zemalja mogu dobiti akreditaciju za konferenciju i pridružiti se organizovanim izletima u Beču. Nezavisne akreditacije su takođe moguće.

Dodatne informacije o organizaciji i programu konferencije OVDE.