Agrobiznis u organskoj proizvodnji

 

Razvoj organske proizvodnje uslovljen je primenom sistema upravljanja od proizvodnje do tržišta. Zato agrobiznis u organskoj proizvodnji kao koncept proizvodnje, prerade i prometa mora da zadovolji želje i potrebe potrošača, uz ostvarivanje ekonomskog i ekološkog profita i očuvanja životne sredine.

 

 

ČITAJTE I: Grupna sertifikacija – prilika za naše proizvođače

 

 

Agrobiznis u organskoj proizvodnji zasniva se na kriterijumima održivog razvoja koji integriše ekonomske i ekološke interese sadašnjih i budućih generacija da proizvode dovoljno, a profitom da zadovolje svoje potrebe za kvalitet života, uz zaštitu životne sredine.Održivi razvoj zadovolja potrebe sadašnjosti i ne dovodi u pitanje sposobnost da buduće generacije zadovolje svoje potrebe.

Agrobiznis manadžment odvaja se u svim robnim oblicima organske proizvodnje i prerade uz uvažavanje međuzavisnosti razvoja, socijalne pravde i zaštite životne sredine.On je obavezan da efikasno organizuje posao i da na ekološki, a na ekonomičan način inegralno kontroliše sve faze u procesu proizvodnje i prerade do gotovog proizvoda sa različitim oznakama sertifikacije u vezi sa različitim sistemima ekološke proizvodnje.

Agrobiznis u organskoj proizvodnji zasniva se na principima racionalnog korišćenja prirodnih resursa i postupka u proizvodnji kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane i zaštite životne sredine.

Razvoj organske proizvodnje zasniva se na konceptu održivog poljoprivrednog i ruralnog razvoja i obuhvata upravljanje i očuvanje prirodnih resursa i usmeravanje tehnoloških i institucionalnih promena ka postizanju i kontinuiranom zadovoljenju potreba sadašnjih i budućih generacija.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Takav održivi razvoj u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu podrazumeva očuvanje zemljišta, vode, biljnih i životinjskih resursa, ne ugrožava životnu sredinu, tehnički je primenljiv, ekonomski isplativ i društveno prihvatljiv.

Piše: Nemanja Konstatinović

Ostavite komentar