Aktuelna zaštita šljiva u sazrevanju

 

U šljivicima je otpočelo sazrevanje plodova ranijeg sortimenta (Čačanska rana i dr.), dok su kasnije sorte (Stenlej i dr.) u fazi intenzivnog porasta plodova.

U fazama sazrevanja plodova kada dolazi do omekšavanja pokožice ploda i uz prognozirano nestabilno vreme sa mogućim padavinama postoji rizik od ostvarenja infekcije prouzrokovačima  truleži ploda.

 

 

ČITAJTE I: U ZZ „Beška“ završena je berba višnje – prinos na nivou prošlogodišnjeg, cena viša

 

 

U cilju zaštite plodova koji su u fazama sazrevanja preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

  • Fluks (amfludioksonil) 1 l/ha (karenca 3 dana) ili
  • Signum (amboskalid+piraklostrobin) 0,75 kg/ha (karenca 3 dana).

Važno: Plodovi zaraženi pojedinim gljivama iz roda Monilinia mogu biti i ograničavajući faktor prilikom izvoza našeg voća na strana tržišta, te se poseban oprez upućuje proizvođačima koji su orijentisani ka izvozu.

U zasadima šljiva je u većini regiona otpočelo piljenje larvi druge generacije šljivinog smotavca ili se ono očekuje u narednim danima. Pregledom plodova uočava se prisustvo jaja te štetočine u različitim embrionalnim fazama razvoja.

Sa ciljem suzbijanja larvi smotavca i sprečavanja njihovog ubušivanja u plodove preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida uz obavezno poštovanje karence:

  • Affirm Opti (emamektin-benzoat) u količini 2,5 kg/ha (karenca 7 dana) ili
  • Alkazar (piriproksifen) u koncentraciji 0,075 – 0,1% (karenca 28 dana) ili
  • Tonus ekstra (acetamiprid) u koncentraciji 0,02-0,025% (karenca 28 dana).

Treba imati u vidu da je zbog visoke temperature sazrevanje ubrzano, pa se početak berbe ranog sortimenta može očekivati tokom srednje nedelje. Zbog toga, primenjeni pesticidi moraju imati kratku karencu!

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Pregledima se uočava i prisustvo grinja, običnog paučinara i šljivine rđaste grinje, u niskom intenzitetu napada. S obzirom na povoljne uslove za razvoj ove grupe štetočina, proizvođačima se preporučuje redovan pregled zasada na njihovo prisustvo.

U našoj zemlji nema registrovanih akaricida za primenu u zasadima šljiva, a za tu namenu se mogu koristiti akaricidi na bazi abamektina, ali samo u zasadima u kojima se berba ne očekuje u naredne 3 nedelje.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja