U ZZ „Beška“ završena je berba višnje – prinos na nivou prošlogodišnjeg, cena viša

 

 

 

U Zemljoradničkoj zadruzi „Beška“ iz Beške berba višnje prošle godine počela je 23. juna. Ove godine situacija je drugačija.

Ubiranje plodova sa 26 hektara,  počelo je 31. maja i završeno je tokom vikenda (9. juna) što je više od tri nedelje ranije od uobičajenih rokova.

 

ČITAJTE I: Oprez – zbog tropskih temperatura prete grinje

 

 

Po rečima Dragana Lončara, direktora ZZ „Beška“ reč je visoko mehanizovanoj voćarskoj proizvodnji i da nije savremene mehanizacije bilo bi nemoguće obaviti ovaj posao. Na području opštine Inđija, kojoj pripada Beška, radne snage, što je slučaj u celoj Srbiji, nema dovoljno.

Produktivnost kombajna za ubiranje višnje je više od tri hektara na dan i zameni stotinu radnika. Ovo je više nego važno jer ova zadruga teško pronalazi čak i radnike koji opslužuju mašinu.

-Danas je bez adekvatne mehanizacije voćarska proizvodnja upitna, poručuje Lončar.

ZZ “Beška” među prvima započela berbu višnje

On navodi da je razlog znatno ranije berbe sticaj vremenskih uslova. Suma temperatura vazduha uslovila je brže sazrevanje.

-Mereći sadržaj šećera i uzimajući u obzir fiziološko stanje biljaka, procenili smo kada je pravi momenat i među prvima smo započeli berbu. Mislim da nismo pogrešili jer je višnja iz našeg voćnjaka na mestu prerade svrstana u prvu klasu, objašnjava sagovornik Agroportal-a.

Više izazova pratilo je ovu proizvodnu godinu višnje. Na prvom mestu su klimatski. Tako se 20. aprila, kada su u ovoj zadruzi mislili da su sve opasnosti od mraza prošle i kada su plodovi bili veličine zrna graška, tokom noći, od ponoći do pet sati ujutro temperatura spustila na -5 stepeni. Šteta je evidentirana na nižim delovima parcele, a prinos je redukovan za 30 odsto.

Sistem za navodnjavanje korišćen je maksimalno

Toplo vreme tokom zime pratili su i učestali vetrovi koji su dodatno isušivali zemljište. Kako je reč o savremenom zasadu višnje sistem za zalivanje je nešto što se podrazumeva. Ove proizvodne godine, po rečima Lončara, korišćen je maksimalno i to od trenutka kada je prošla opasnost od zamrzavanja sistema. Dovoljna količina vlage svakako je doprinela da kvalitet višnje bude na visokom nivou. S’ druge strane, pomenutom izmrzavanju doprinelo je i to što su biljke bile dobro opskrbljene vodom.

-Ove godine imali smo sreće jer nas je zaobišlo „nemirno nebo“. Naime, gradonosni oblaci, protutnjali su u pravcu Beška – Inđija,  na samo kilometar udaljenosti od našeg višnjika. Grad je padao kada smo bili u drugom danu berbe, kaže Lončar.

Glodarima se osladila stabla višnje

Tokom zime, objašnjava on, problem su pričinjavali i glodari čija brojnost je bila izuzetno velika. Razlozi su toplo vreme za to doba godine i velike količine rasute hrane koja je u voćnjak dospela prošlog leta tokom superćelijijskih oluja. Glodari su se iz tog razloga selili sa oranica na mesta gde su imali mirne uslove za život.

Posledice napada glodara su sitni listovi i plodovi na oštećenim biljkama te ove višnje ne potpadaju pod prvu klasu. Glodarima su se očigledno najviše dopala najmlađa stabla na kojima je procenat štete i najveći.

-U uslovima kada nemamo četiri godišnja doba i kada se zima pretvori u proleće, bilo je potebno više računa voditi o tršnjinoj muvi i grinjama. S’ toga su i zaštitni tretmani bili intenzivniji. Tokom cvetanja neophodni su bili tetmani protiv monilioza kako bi trulež gljivica bila što manja, kaže direktor ove zemljoradničke zadruge.

Otkupna cena višenje prve klase je 75 dinara za kilogram

Mnogo rada i truda uloženo je u zadružnu plantažu višnje, naravno, sa jednim ciljem – ostvariti zaradu.

-I ako je prinos umanjen za 30 odsto tržište je izregulisalo ostalo. Otkupna cena višnje prve klase za preradu ove godine je 75 dinara za kilogram, a ostvaren je prinos od 10 tona po hektaru. Cena  bi trebala da neutralizuje pomenutu štetu, a prihodi će biti na prošlogodišnjem nivou, zaključuje Dragan Lončar.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Treba napomenuti da se u ovom zasadu, koji je u svakom pogledu za primer svima, gaji oblačinska višnja. Ova sorta je odabrana jer je, kako kaže direktor ZZ „Beška“, najtraženija na tržištu. Višestruku namenu ima zahvaljujući svojoj kiselosti, odnosno zahvaljujući odnosu šećera i kiselina. Kako sa nutritivnim vrednostima, tako se izdvaja i krupnoćom plodova.

Piše: Jasna Bajšanski

VIDEO ZAPIS MOŽETE POGLEDATI ISPOD

https://www.instagram.com/p/C79QMU_oOR_/

FOTO GALERIJU MOŽETE POGLEDATI ISPOD