U pojedinim zasadima jabučastog voća vizuelnim pregledima registrovano je prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače jabučastog voća -Erwinia amylovora. Simptomi se uočavaju na mladarima koji su povijeni i imaju izgled pastirskog štapa. Zaraženi plodovi imaju mrku boju. U povoljnim uslovima za razvoj ove bakterije, a koji su registrovani u proteklom periodu, iz napadnutih biljnih delova curi bakterijski eksudat – kapljice na plodovima, preko kojeg se dalje širi ova bolest, poručuju stručnjaci Prognozno – izveštajne službe zaštite bilja.
Prema njihovim rečima bakteriozna plamenjača izuzetno je destruktivan patogen i u vlažnim uslovima se veoma brzo širi. Kod mladih voćaka u jednoj vegetaciji može izazvati potpuno sušenje stabala. Vlažni period koji je za nama i nestabilno vreme sa padavinama koje je najavljeno za naredni period pogoduju razvoju ovog patogena.
Stručnjaci proizvođačima jabuka, krušaka i dunja preporučuju obavezan obilazak voćnjaka i utvrđivanje prisustva simptoma bakteriozne plamenjače. Ukoliko se registruje prisustvo ovog patogena potrebno je, po suvom i toplom vremenu, mehaničko uklanjanje zaraženih biljnih delova uz osnovne higijenske mere:
-formiranje dezinfekcione barijere oko zasada
-dezinfekcija alata, obuće i odeće radnika sa 10 odsto rastvorom natrijum hipohlorita ili 70 odsto rastvorom etil alkohola
-rez prilikom odstranjivanja zaraženih delova mora biti takav da obuhvati 30 cm zdravog tkiva kod jabuke i 50 cm kod kruške
-rane na drvenastom delu potrebno je dezinfikovati premazivanjem sa 3 odsto rastvorom bakarnih preparata
-odsečene delove nikako ne bacati na zemlju već ih stavljati u PVC vreće ili u prikolice obložene folijom
-spaljivanje zaraženih biljnih delova
-zaražena stabla obeležiti vidljivom trakom ili bojom i nakon sedam dana ponovo pregledati pa ukoliko je potrebno ponoviti postupak mehaničkog uklanjanja
-nakon odstranjivanja zaraženih biljnih delova preporučuje se tretman preparatima na bazi bakra u nižim koncentracijama
Autor: J.B.
Foto: Pixabay