Banatski poljoprivrednici: Prvo na izvore, pa zahteve pred novu Vladu Srbije

 

Jako smo nezadovoljni, ali ćemo obustaviti proteste dok se ne završe izbori i sa zahtevima ćemo izaći pred novu Vladu Srbije, rekao je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Savez udruženja poljoprivrednika Banata doneo je odluku da obustavi proteste zbog neispunjenih zahteva Vlade Srbije do okončanja izbora, rekao je predsednik tog Saveza Dragan Kleut za Betu.

 

ČITAJTE I: Nedimović: Poljoprivrednicima će biti duplirana davanja po hektaru; Udruženja nezadovoljna razgovorima

 

 

Kaže da je odluka doneta u konsultaciji sa drugim udruženjima u Srbiji koja nisu zadovoljna ponudom države da im jednokratno pomogne isplatom uvećanih subvencija po hektaru sa 4.000 na 8.000 dinara. Po donošenju ove odluke, za Tanjug je predsednik udruženja „Dolovački paori“ Marko Bojtar izjavio je da je za njih „neprihvatljivo, i da će ostaviti članstvu da odluči šta dalje da se radi“.

-Jako smo nezadovoljni, ali ćemo obustaviti proteste dok se ne završe izbori i sa zahtevima ćemo izaći pred novu Vladu Srbije, rekao je Kleut i pozvao poljoprivrednike da izađu na izbore i glasaju „imajući u vidu svoju sudbinu“.

Od pet zahteva, ispunjen samo jedan?

Poljoprivrednici su tražili isplatu subvencija od 200 evra po hektaru, ukidanje akcize na gorivio kako bi se smanjila njegova cena, isplatu zaostalih dugova po osnovu sadašnjih subvencija i kontrolu uvoza mleka u prahu i mesa.

Poljoprivrednici ministarstvu: Ne treba nam jednokratna pomoć nego sistemsko rešenje

-Od pet zahteva Vladi Srbije ponuđeno je samo ispunjenje jednog – jednokratno povećanje subvencija, a to nije rešenje već tražimo sistemsko uređenje te finansijske podrške. Za zahtev o isplati dugova po osnovu neisplaćenih subvencija dobili smo samo obećanje da će biti isplaćene sredinom marta.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Kleut je rekao da su poljoprivrednici izuzetno nezadovoljni i činjenicom da je odbijen i zahtev za ukidanjem akcize na gorivo kako bi moglo da pojeftini, čime bi se smanjili i troškovi poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: Agroklub

Ostavite komentar