Ptičiji grip u osam banatskih sela

 

Sutjeska i Neuzina, sela u opštini Sečanj, kao i Banatski Despotovac, koji se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina, proglašeni su za zaraženo područje, zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica. To je potvrđeno portalu zrenjaninski.com u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U dopisu dostavljenom našoj redakciji navodi se da je Uprava za veterinu donela rešenje o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica na delu toka Tamiša, u neposrednoj blizini ribnjaka Sutjeska, u opštini Sečanj.

 

ČITAJTE I: Muke živinara – skupi energenti i hrana, a izvoz daleko

 

 

Ovakvo rešenje je doneto na osnovu laboratorijske potvrde prisustva virusa ptičjeg gripa kod divljih ptica u naučnoj referentnoj laboratoriji za avijarnu influencu, u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

-U skladu sa propisima, rešenjem je proglašeno zaraženo područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta, koje obuhvata naseljena mesta Neuzina i Sutjeska u opštini Sečanj, i Banatski Despotovac, na teritoriji grada Zrenjanina. Rešenjem je proglašeno i ugroženo područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta, koje obuhvata Botoš i Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Jarkovac, Boku i Sečanj, u opštini Sečanj, rečeno nam je u Upravi za veterinu.

Može se preneti na ljude

Iako avijarna bolest na ovom području nije zabeležena kod domaće živine, ona predstavlja zoonozu i može se preneti na ljude. U Upravi za veterinu navode da zbog toga treba biti naročito oprezan i sprečiti kontakt divljih ptica i domaće živine na gazdinstvima i komercijalnim farmama.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

-Radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti avijarne influence kod divljih ptica, na zaraženom i ugroženom području sprovodiće se restriktivne mere prometa živine, živinskog mesa i jaja, kao i mere zdravstvene kontrole i dijagnostičkog ispitivanja živine i ptica u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ove zarazne bolesti, dodaje se u dopisu dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com.

Ostavite komentar