Beograd: Osnivanje Evropskog pčelarskog saveza

 

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), održaće se 10. februara 2024. godine u 15 sati u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

Svoje prisustvo na Osnivačkoj skupštini potvrdili su predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske…

 

 

ČITAJTE I: Pčelari u sudskom sporu pobedili firmu koja im je otrovala pčele

 

 

Osnivačkoj Skupštini kao posmatrači prisustvovaće Ellmann Torsten – predsednik Deutscher Imkerbund e.V. iz Nemačke kao predstavnik svih pčelara Germanskog govornog područja, Georgi Todorov Tyutyundzhiev iz Bugarske i Andrii Bazhyn iz Ukrajine. Nakon njenog završetka doneće odluku o pristupanju.

Foto:Pixabay

Očekuje se da će sedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gde će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača.

-Evropski pčelarski savez aktivno će saradjivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svetske pčelarske federacije “Apimondija”, na unapredjenju pčelarstva, uz ukazivanje na lokalne evropske probleme koje moramo da rešavamo na lokalnom evropskom nivou, navodi se u saopštenju.

Foto: Pixabay

Usled mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, pre svega po pitanju ogromnog procenta falsifikovanog meda na tržištu, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez kako bi se pred nadležnim organima adekvatno borili za spas pčelarstva koje je ugroženo.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Pored pčelara, ugroženi su i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda jer joj preti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja useva. Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.

Izvor: Inicijativni odbor za osnivanje Evropskog pčelarskog saveza