Protesti poljoprivrednika šire se Evropom: Politiku EU nazivaju „zelenim fanatizmom“

Zajednnička poljoprivredna politika EU suviše je zahtevna za poljoprivrednike. Poljoprivrednici upozoravaju na velike zahteve kojoj evropskoj poljoprivredi nameće zelena agenda EU. Evropskim poljoprivrednicima sve više se brani korišćenje pesticida i herbicida, dok se istovremeno iz drugih delova sveta uvoze proizvodi na koje se ne primjenjuju isti kriterijumi. Nezadovoljstvo poljoprivrednika je kulminiralo i sada u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Rumuniji, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu i Holandiji imamo proteste velikih razmera. Oni se šire i povećava se broj zemalja čiji farmeri će se pridružiti svojim kolegama.

Hrvatski farmeri spremni za seljačku bunu

Odluku o tome da li će se hrvatski poljoprivrednici u protestima pridružiti evropskim kolegama koji nedeljama protestuju, doneće početkom sledeće nedelje Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore.

I hrvatski poljoprivrednici uskoro bi se mogli pridružiti svojim kolegama u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji i drugim evropskim državama koji već nedeljama protestuju.

Kako su u utorak, 6. februara poručili iz Hrvatske poljoprivredne komore, krovne organizacije hrvatskih poljoprivrednika, konačnu odluku o organiziranju protesta poljoprivrednika u Hrvatskoj Upravni odbor HPK trebao bi doneti početkom iduće nedelje.

 

 

ČITAJTE I: Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

 

 

Raspoloženje među seljacima je uglavnom za to da se organiziraju protesti.

Prema informacijama kojima raspolaže Euractiv, odluku bi Upravni odbor HPK najverovatnije trebao doneti na sednici najavljenoj za sledeći utorak, 13. februar.

-HPK podržava proteste svojih evropskih kolega i saglasna je s većinom zahteva koji su deo problematike s kojom su suočeni i hrvatski poljoprivrednici. HPK razmatra odluku hoće li se i hrvatski poljoprivrednici priključiti protestima. Odluku o tome će doneti naši sektorski odbori, a potom ćemo o tome razgovarati i na sednici Upravnog odbora koji će doneti konačnu odluku, ističe se u saopštenju HPK.

Prema rečima predsednika HPK Mladena Jakopovića, nekoliko sektorskih odbora HPK proteklih dana održalo je svoje sednice. Na tim sednicama su članovi izrazili želju da se priključe protestima svojih evropskih kolega.

Foto: Pixabay

Dodao je kako se radi o „prevelikim zahtevima nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za poljoprivrednike, kao i o sklapanju trgovačkih sporazuma koji urušavaju zajedničko EU tržište, te proizvodnju evropskih poljoprivrednika čine nekonkurentnom”.

Poljoprivrednici bi morali da fotografišu sve što rade

Iz HPK poručuju i da „osluškuju odjeke koji se šire na protestima“ širom članica EU. Ocenjuju i da se poljoprivredna zajednica suočava „s velikim izazovima i pritiscima koji su se samo akumulirali poslednjih godina“.

Evropski poljoprivrednici već dugo upozoravaju da ih guši sve veća birokratizacija sistema i novi zahtevi koje im Brisel postavlja kao uslov za dobijanje podrške. Žale se i na promene ZPP-a, ističući kako im one nose dodatna ograničenja, nove propise i povećanje davanja, a što se sve negativno odražava na njihovu proizvodnju.

Foto: Pixabay

-Mi bismo po novoj ZPP, između ostalog, trebali da fotografišemo sve što radimo. Od nas bi se, primera radi, očekivalo da slikamo svaki odlazak u polje i sve što smo tamo radili te da šaljemo na stotine i hiljade slika, kao uslov za dobijanje pomoći, a da uopšte ne znamo hoćemo li je dobiti. Još do skoro su govorili kako će takve stvari raditi sateliti. Kako će to sada raditi poljoprivrednici kojima to ipak nije posao, a posebno oni stariji?, kaže za Euractiv.hr bivši predsednik HPK i sadašnji član Upravnog odbora Mato Brlošić.

Foto: Pixabay

Upozorava i na velike zahteve kojoj evropskoj poljoprivredi nameće zelena agenda EU. Evropskim poljoprivrednicima se, dodaje, sve više brani korišćenje pesticida i herbicida, dok se istovremeno iz drugih delova sveta uvoze proizvodi na koje se ne primjenjuju isti kriterijumi.

Slovački farmeri spremni da se pridruže protestima: Politiku EU nazivaju „zelenim fanatizmom“

Slovački farmeri spremni su da se pridruže evropskim kolegama u protestima koji su potresli mnoge zemlje poslednjih nedelja, saopštila je Slovačka komora za poljoprivredu i hranu, dodajući da je za to kriv „zeleni fanatizam“ EU.

SPPK veruje da su Brisel i njegova zelena politika u korenu nevolje evropskih farmera.

Ovo takođe uključuje probleme koji su rezultat lošeg upravljanja Slovačkom agencijom za poljoprivredna plaćanja (APA) i definisanja nacionalnog strateškog plana za implementaciju CAP-a.

Foto: Pixabay

Na primer, po prvi put u 19 godina članstva u EU, agencija nije uspela da izvrši direktna plaćanja na vreme, a jedan broj poljoprivrednika i dalje čeka svoj novac. Glavni razlozi za to su nespremnost APA-e i prekomerno nacionalno zakonodavstvo.

Evropska komisija je prošle nedelje popustila pred nekim zahtevima poljoprivrednika i predložila da se za još godinu dana obnovi suspenzija uvoznih dažbina i kvota na ukrajinski poljoprivredni izvoz u EU. Takođe je predložila da se poljoprivrednicima iz EU omogući da produže izuzeće od pravila ZPP-a koja zahtevaju od farmi da ostave zemljište kao ugar do kraja 2024. godine.

Međutim, slovački farmeri takve ustupke vide kao „pseudo popustljivost“, a predsednik SPPK Emil Mačo je to nazvao „poslednjom kapljicom koja preliva čašu i za evropske i za slovačke farmere“.

Foto: Tanjug

-Poljoprivrednici protestuju, pale gume, sipaju stajnjak po administrativnim centrima u pola zemalja EU, a to je samo posledica onoga što je često izazvano zelenim fanatizmom u EU, dodao je on.

Mačo kaže da su slovački farmeri zbog toga spremni da protestuju i da će to učiniti u koordinaciji sa poljoprivrednicima iz višegradske grupe. On takođe upozorava da će na ulice izbaciti „stotine traktora“, kao što su to već učinili poljoprivrednici u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Rumuniji, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu i Holandiji.

Pored 5-6% obradivog zemljišta koje leži u ugaru u bloku EU, Mačo ukazuje na mnoge farmere koji više ne rade na poljima, već sede u kancelarijama pokušavajući da „ispune često besmislene administrativne propise EU“.

Foto: Pixabay

-Povrh toga, hiljade tona useva, mesa i živine se otpremaju kroz luke i uvoze u Evropu sa druge strane planete. Zato poljoprivrednici EU blokiraju luke: žele da pokažu da Evropa može da se hrani i da još izvozi, takođe je naglasio predsednik SPPK.

Bugarski farmeri pridružili se protestima i traže ostavku ministra poljoprivrede

Stotine bugarskih poljoprivrednika protestovalo je u Sofiji jer, kako su naveli, vlada ne čini ništa u vezi sa rešavanjem njihovih sve većih problema, a protesti će biti nastavljeni i sutra, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug

Demonstranti su pozvali bugarskog ministra poljoprivrede Kirila Vateva da podnese ostavku zbog neispunjenja obećanja o ublažavanju administrativnog opterećenja poljoprivrednika, kao i nesposobnosti države da im ublaži visoke troškove i pad prihoda, prenosi AP. Kako se navodi, bugarski farmeri su, poput njihovih kolega u drugim delovima Evrope, frustrirani aktuelnim propisima Evropske unije, teškoćama koje proističu iz porasta troškova nabavke đubriva i cena energije zbog rata u Ukrajini, kao i sve većim uvozom nekonkurentnih poljoprivrednih proizvoda koji umanjuju cene domaćih proizvoda.

Vencislav Varbanov koji predsedava Asocijacijom poljoprivrednih proizvođača rekao je da „vlada pridodaje još nepotrebnih tereta, umesto da potraži neke olakšice za poljoprivrednike“.

-Naši interesi nisu bili zaštićeni ni kada nas je ukrajinska jeftina roba preplavila, a nemamo ni budžetske garancije za gubitke koje smo pretrpeli zbog rata u toj zemlji, naveo je on.

Foto: Tanjug

U međuvremenu, kako navodi Tanjug, Nacionalna asocijacija proizvođača žitarica (NAZ), koja okuplja veliki broj proizvođača žita u Bugarskoj, najavila je protestne akcije sutra od 10 sati sa neograničenim rokom trajanja, prenosi agencija BTA. Članovi te asocijacije doneli su tu odluku nakon današanjeg sastanka u vladi, pošto su regionalni ogranci NAZ-a jednoglasno ocenili da je predlog države nezadovoljavajući i neprihvatljiv. Udruženje je, povodom izjave premijera Nikolaja Denkova da je predviđeno da će finansijsku podršku dobiti samo proizvođači žitarica koji mogu da dokažu gubitak za 2023. godinu, istaklo da želi neki oblik nadoknade za sve proizvođače žitarica.

Na hiljade farmera protestvovalo u Rimu dok je Melonijeva u Tokiju

Italijanska premijerka Đorđa Meloni otputovala je Tokijo radi primopredaje predsedavanja G7. Za to vreme na hiljade farmera na traktorima je 5. februara stiglo je na protest u Rim što je njihov odgovor na poljoprivrednu politiku Brisela.

Meloni se u nedelju sastala sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom radi primopredaje G7, pošto je sada na redu predsedavanje Italije.

Pre godinu dana Kišida je otputovao u Rim kako bi ojačao saveze i potpisao strateško partnerstvo, što je rezultiralo trgovinskom razmenom koja je porasla za 10% i teži oko 15 milijardi evra.

Foto: Tanjug

Međutim, dok se Meloni fokusira na predsedavanje G7, hiljade traktora je stiglo u Rim u otvorenoj konfrontaciji sa Briselom i vladom ako ne podrži njihov protest.

-Uvek smo izlazili u susret poljoprivrednicima. To je jedan od sektora kome sam posvetila punu pažnju, činjenice to dokazuju, kazala je Meloni, govoreći o povećanju sredstava u Nacionalnom planu za oporavak i otpornost, koji sada obezbeđuje 8 milijardi evra za poljoprivredni sektor.

-Uvek možete da uradite bolje i više, ja sam uvek spremna da saslušam zahteve, dodala je ona, pominjući pravilo zabrane sintetičke hrane kao odbranu kvalitetnih proizvoda.

Poljoprivrednici su se mobilisali širom Italije. Oni protestuju protiv poljoprivredne politike Brisela, zbog povećanja cena goriva i sirovina, ali i zbog preterano niskih cena njihovih proizvoda. Kako kažu, proizvode u bescenje ili čak sa gubitkom.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-U Italiji nećemo raditi kao u Briselu, nikada to nismo radili. Ovo nas je nateralo da stignemo do Rima. Protesti se nastavljaju širom Italije i planirani su tokom skoro cele nedelje, rekao je vođa pobune farmera Danilo Kalvani.

On je dodao da su Zelene politike su pogubne za sektor poljoprivrede.

-One nas sprečavaju da proizvodimo, ali ne sprečavaju slobodno tržište da donosi robu u Evropu, rekao je on.

Izvori:EURAKTIV i Tanjug