Blagotvorni neven treba posejati u martu

 

Neven je zahvalna biljka, gaji se u plodoredu. Sušeni cvet je važan sastojak krema koje se koriste za smirenje upala sluznice i kao antiseptik. U Evropi se gaji kao biljka koja efikasno smanjuje broj nematoda u zemljištu. Berba počinje u maju mesecu. Bere se cvet koji se mora brzo sušiti (suve latice su higroskopne – lako upijaju vlagu) a očekivani prinos je 400 – 500 kilograma suvih latica po hektaru.

 

ČITAJTE I: EU: Zeleno svetlo za brže odobravanje biopesticida

 

Neven traži puno svetlosti i toplote. U fazi rozete podnosi niske temperature dok se samoniklo razvija na napuštenim zemljištima i pored puteva.

Za gajenje zahteva srednje lako i plodno zemljište sa dovoljno vlage, da bi prinos i krupnoća cvasti bile zadovoljavajuće. Dobro podnosi sušu, ali uz manji prinos i kvalitet sirovine.

Pored vrste Calendula officinalis selekcijom su stvoreni ukrasni varijeteti koji se često nalaze u cvetnim baštama i vrtovima, sa dekorativnim raznobojnim cvetovima.

Neven se gaji jednu godinu (ređe dve) i u plodoredu. Dobri predusevi su đubrene okopavine i jednogodišnje mahunarke. Vraća se na isto mesto nakon dve godine.

Priprema zemljišta je kao i za druge kulture koje se seju u proleće. U jesen se zemljište ljušti i ore, a u proleće drlja i ravna. Nije preporučljiva upotreba organskih đubriva i prevelike količine azota, jer tada neven manje cveta. Prilikom jesenje obrade zemljišta treba uneti 60 – 80 kg/ha N, 60 – 80 kg/ha P205 i 80- 100 kg/ha K20.

Zasejanu površinu nakon setve treba povaljati. Neven se proizvodi direktnom setvom semena i proizvodnjom rasada. Seje se na stalno mesto rano u proleće marta, kada je srednja dnevna tem­peratura 13 – 16°C, na razmaku između redova 40 – 50 cm, na dubini 2 – 3 cm, uz upotrebu 5 – 6 kg/ha semena.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Blagotvornost ove biljke je zaista značajna, a može se uzimati u obliku čaja, tinktura, pa čak i u obliku lekovite masti. Na opštem nivou neven prvenstveno utiče na zalečenje rana, kod čišćenja krvi i svih drugih zdravstvenih problema vezanih za ove aspekte.

Piše: Olivera Gavrilović, PSSS Srbija

Foto: Pixabay

Ostavite komentar