Bogata mašta od drveta pravi svašta

 

U stolarskoj radionici „Čipčić“ iz Kikinde, nastaloj 2003.  tokom cele godine pravi se nameštaj, a uoči novogodišnjih i božićnih praznika na scenu stupa kreativnost Nataše Čipčić. Zahvaljujući mašti,  ljubavi prema praznicima i vrednim rukama nastaje čarolija. Pahulje najrazličitijih oblika, zvona, lilihipi, irvasi, pa i cela sela pod snegom, deo su zimske čarolije.

 

 

ČITAJTE I: I slano i slatko za NorMU zdrave ishrane

 

 

 

 

A da bi sve bilo precizno i besprekorno – tu su mašine za lasersko sečenje. Jedina nedoumica kada se nađemo ispred ovog bajkovitog prizora je šta odabrati, a jedina asocijacija su – praznici.

-Suprug i sin zaduženi su za stolarski deo posla, a ćerka i ja za kreativni, kaže Nataša.

I ako ukrasa za jelke i drugih dekoracija ima na svakom koraku, ima i onih, poput Čipčićevih, koji se izdvajaju iz mnoštva.

-Počelo je tako što smo prvo napravili ukrase na našu jelku i kuću. Ljudima su se oni dopali i sada ih prodajemo u Kikindi, Novom Sadu i preko FB i Instagrama, objašnjava ona i napominje da se sa pojavom korone odomaćila onlajn prodaja.

Na pitanje da li je ovo zahtevan posao Nataša kaže da uprkos činjenici da su za pravljenje ovakvih ukrasa neophodni prvenstveno vreme i volja, ovaj posao ispunjava dušu.

-Koliko god truda da uložim meni je lepo jer je reč o nečemu što volim, kaže ona.

Najrazličitije kreativne ideje mogu se pronaći na mnoštvu sajtova i na stranicama društvenih mreža ali Nataša ih retko posećuje jer, kako kaže,“nije u tom fazonu“. Ona pravi ono što joj duša traži.

A porodica Stefanović iz Novog Sada voli da obaraduje klince i klinceze. Oni prave drvene igračke i to baš onakve kakvima su se igrala deca pre bezmalo jednog veka. Ilinka Stefanović kaže da je celu priču započeo njen suprug pre šest godina i sada je hobi prerastao u poslić.

A igrajući se ovim igračkama, mališani uče oblike, slova, brojke… i što je najvaćnije zabavljaju se.

-Koristimo boje koje su baš za dečje igračke. Nema ni šrafčića ni ekserčića niti bilo čega drugog što bi moglo da povredi dete. Sve je potpuno bezbedno, objašnjava Ilinka.

Da li roditelji prepoznaju svu lepotu drvenih igračaka, bilo je pitanje, a Ilinkin odgovor, uz kratku pauzu, glasi: „Recimo da prepoznaju“.

-Roditelji se više dive, a manje kupuju drvene igračke. A deca? Deca su oduševljena. I to je od svega, najbitnije. Naše igračke su namenjene za decu uzrasta od 5 godina pa naviše. Gledamo da one budu korisne, te imamo i didaktičke namenjene razvoju motorike, kombinatorike, razlikovanju boja…nabraja Ilinka.

A Ilinkin sin Nemanja kaže da svaka ova igračka ima svoju poruku i sama sebe reklamira.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

 

-Moji drugari sa posla rado ih poklanjaju svojoj deci, a neki od njih slagalice nose sa sobom i u pazuama ih slažu. To potrvrđuje da su naše igračke vanvremenske i ne poznaju starosne granice. One su i za decu i za njihove roditelje koji se oduševe kada saznaju da je reč o ručnom radu i da se koriste akrilne boje na bazi vode, objašnjava Nemanja.

A ove igračke prate i lepe reči zadovoljnih kupaca i one su najbolja preporuka za dalju prodaju.

 

Tekst i foto: Jasna Bajšanski