Brisel: Centar grada paralisan, traktori stigli do središta institucija EU

 

Centar Brisela je od jutros paralisan zbog protesta poljoprivrednika koji su od ranih jutarnjih časova traktorima krenuli da se spuštaju ulicama koje vode ka zgradi Evropske komisije.

Oko ulica u blizini institucija, gde su ministri poljoprivrede zemalja članica EU stizali da razgovaraju o tome šta još mogu da urade da odgovore na zahteve poljoprivrednika, policija je postavila bodljikavu žicu i barikade, pripremljeni su vodeni topovi, a postavljene su i jedinice za razbijanje demonstracija.

U međuvremenu, protest je eskalirao, pa na ulicama takozvane prestonice Evrope, poljoprivrednici pale gume i bacaju stajnjak na ulice u znak protesta, dok policija puca iz vodenih topova na demostrante kako bi ih rasterala.

 

 

ČITAJTE I: Dešavanja u svetu i cene ratarskih proizvoda

 

 

 

Protest organizuju sindikati poljoprivrednika iz južne Belgije. Od 11 časova počela je blokada jednog od glavnih kružnih tokova, u blizini Berlejmona gde se nalazi i zgrada Evropske komisije, prenosi EURACTIV sa lica mesta. Protest je u međuvremenu esklairao.

Poljoprivrednici su se okupili u ogromnoj koloni traktora u ​​znak protesta tražeći akciju za jeftine cene u supermarketima i sporazume o slobodnoj trgovini. Kako prenosi reporter Euractiva sa lica mesta, pre toga traktori su parkirani u okolnim ulicama zbog čega je prolaz tuda bio onemogućen. U jednom trenutku bačen je i suzavac, a nekoliko traktora je probilo postavljene barikade. Na nekoliko mesta zapaljene su gume, zbog čega se širi veliki oblak dima.

Policija je ranije u toku dana savetovala da se koristi gradski prevoz i bez preke potrebe ne kreće put ovih ulica. U toku dana, prema najavama, moglo bi doći do povremenih zatvaranja unutrašnjeg prstena u Briselu i raskrsnice Arts-Loi.

Susedne ulice pored Rue de la Loi i evropskog okruga takođe mogu biti blokirane, a prema poslednjim dostupnim informacijama, blokade bi mogle da potraju do večernjih časova.

Kao odgovor na poslednje proteste, Evropska komisija je predložila da se odloži zahtev da se 4 posto obradivog zemljišta ostavlja u ugaru svake godine i uvede ograničenja na uvoz živine, jaja i šećera iz Ukrajine.

Poljoprivrednici se zalažu za okončanje sporazuma EU o slobodnoj trgovini, zaustavljanje pregovora o sporazumu EU-Merkosur i garantovanje snažne zajedničke poljoprivredne politike (CAP) za podršku industriji. Oko 10 miliona građana rade kao poljoprivrednici u EU.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Budžet EU za CAP iznosi 386,6 milijardi evra za tekući budžetski period 2021-2027, što je trećina ukupnog budžeta EU.

Predviđeno je da blokade traju otprilike do 16 časova.

Ranije ovog meseca, evropski farmeri su organizovali buran protest u Briselu, podmetnuvši požar ispred Evropskog parlamenta i srušivši statuu.

Izvor: J.N./B.Z.J./EURACTIV.rs