Ishrana jagnjadi

 

Kolostralna ishrana – Ovo je najvažniji period ishrane jagnjadi iz više razloga. Tada jagnjad putem visokog sadržaja imunoglobulina stiču imunitet koji je veoma važan za njihov dalji razvoj. Količina kolostruma (prvo mleko) zavisi od energetskih potreba za zagrevanje organizma jagnjadi. Pa tako u hladnijem periodu jagnjad imaju veću potrebu za energijom kako bi se zagrejao organizam i tada će popiti više kolostruma. Kvalitet i količina kolostruma zavise od ishrane ovaca. Ako su dobro hranjene i sa kvalitetnom hranom, lučiće više kvalitetnog kolostruma i samim tim dobićemo zdravu i kvalitetnu jagnjad.

 

 

ČITAJTE I: Racionalnim obrokom do smanjenja troškova u stočarstvu

 

 

Ishrana suvom hranom –  Prvih 7-10 dana jagnjad konzumiraju isključivo kolostrum i mleko. Nakon toga jagnjadima se daje koncentrat sa 18% proteina i kvalitetno seno lucerke ili još bolje crvena detelina, trogotka (ima veću lisnu masu) a što je veoma značajno za razvoj buraga. Sa uvođenjem suve hrane smanjuje se konzumiranje mleka i u četvrtoj nedelji mogu dojiti dva puta dnevno. Naravno,  vremenom mleko ima sve manji značaj, a suva hrana sve veći. U drugom mesecu može se uvesti silaža u obrok jagnjadi ili se ona privikavaju na zelenu hranu i pašu, u zavisnosti od godišnjeg doba, i na taj način se osposobljavaju da nakon tri meseca pređu na ishranu bez mleka. Najbolja hrana za odlučenu priplodnu jagnjad je paša, a uz nju treba obezbediti i koncentrat.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

U periodu od 3-8 nedelje karakterističan je brz porast jagnjadi i tada bi oni trebalo da pojedu oko 200 gr koncentrata sa 16% proteina, a sena oko 100-150 gr.

U periodu od 8-12 nedelje dnevna konzumacija iznosi oko 500-800 gr koncentrata sa 14% proteina i oko 400 gr sena.

Izvor: PSSS Srbije

Piše: Verica Lazarević

 

Ostavite komentar