Čačak: Počela prodaja sadnica u Institutu za voćarstvo

 

Institut za voćarstvo iz Čačka počeo prodaju sadnica kontinentalnih vrsta voćaka u renoviranim objektima koji se nalaze u krugu ove renomirane naučno istraživačke ustanove u centru Čačka. Kako je za Glas zapadne Srbije izjavio rukovodilac rasadničke proizvodnje, dipl. inž. Nenad Popović, sadnice su proizvedene u institutskim rastilima, a cene kalemova su iste kao i u prethodnih nekoliko godina.

Kako Popović kaže, trenutno najveće interesovanje vlada za nabavku šljive i maline ali i drugih voćnih vrsta koje su ove godine imale bolju cenu u otkupu.

-Institut za voćarstvo je na svojim poljima uz primenu savremenih tehnologija i korišćenje protivgradnih mreža proizveo 70 hiljada sadnica šljive, 100 hiljada sadnica maline, 30 hiljada leske, kruške 6, jabuke 5, trešnje, višnje i dunje po 4 hiljade i manje količine oraha i kajsije. U ponudi imamo sertifikovan i standardan sadni materijal a cene se nisu menjale već nekoliko godina pa tako šljive prodajemo po ceni od 300, jabuke standardnih sorti po ceni od 230 dok je cena za stare sorte jabuka kao što su Kožara, Budimka i Kolačara i koje se sve više traže cena 300 dinara po komadu. I za ostalo voće cena je u rasponu od 230 do 300 dinara a najskuplji je orah koji košta 1.800 dinara. Zbog velike potražnje celokupna količina sertifikovanog i standardnog sadnog materijala maline unapred je prodata a za kupovinu sadnica ovog voća kupci iz zemlje i inostranstva se raspituju i za narednu sezonu – kaže Popović, koji smatra da će najveća količina ostalih voćnih vrsta biti prodata u jesenjem terminu.

Iako kupci najčešće dolaze u Institut da lično preuzmu sadnice i na licu mesta dobiju potrebne informacije o načinu sadnje i njihovoj zaštiti od nepovoljnih vremenskih prilika i glodara, poslednjih godina raste i prodaja rasada putem interneta preko zvanične stranice Instituta, a isporuka je brzom poštom.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

 

Ostavite komentar