Racionalnim obrokom do smanjenja troškova u stočarstvu

 

Kako smanjiti troškove u stočarstvu? U središtu pažnje je dobro izbalansiran obrok kao glavni nosilac troškova.

-Svinjari i živinari koji su u ovom trenutku najugroženiji visokom cenom koncentrovane hrane, najčešće je ne proizvode sami i to oni koji se bave reproduktivnim stadima, rekla je stručnjakinja novosadske Poljoprivredne stručne službe Aleksandra Jocić.

Ona kaže da postoji prostor za smanjenje troškova kod svih: kod malih i velikih preživara, kod nepreživara, a da se uradi racionalna proizvodnja obroka.

 

MOŽETE PROČITATI I: Kvalitet mesa kod mladih svinja u tovu zavisi od rase i ishrane

-Ovčari i govedari moraju da prave analizu (rade se na nekoliko mesta tj. državnih i privatnih laboratorija) svojih obroka jer će tako znati sa čime raspolažu izjavila je sagovornica. Dakle, morate uraditi sve raspoložive analize svojih troškova da bi došli do racionalnog obroka da bi vam stado ostalo u proizvodnji“.

Mi ne vodimo dovoljno računa o uslovima u kojima se gaji stoka, dodaje ona. Već decenijama se kod govedara neadekvno drži stoka, jer nemamo načine da nateramo odgajivača da to promeni.

Trendovi u govedarskoj proizvodnji se menjaju što je dobro. Ljudi su počeli da se okreću tovnom govedarstvu jer je ono profitabilno, uglavnom je to averdinangus crni i crveni i hereford. Idealno bi bilo da imate svoju proizvodnju hrane, životinje, sve do finalnog proizvoda (mleka).

Agroportal.rs možete platiti i na INSTAGRAMU

 

Greši se u proizvodnji, pripremi i u plasiranju hrane životinjama, kada je ušteda u pitanju a tamo gde su najveći izdaci (stočna hrana) se može i najviše uštedeti.

Izvor: RTV

Ostavite komentar