Čačanski voćari se nadaju da temperature neće pasti ispod nule

 

Meteorolozi su do polovine marta najavili nestabilno vreme, praćeno snežnim padavinama, a iako to za ovo doba godine nije retkost voćari su ponovo u problemu i obilaze svoje voćnjake u nadi da temperatura u narednim danima neće pasti ispod nule, jer to bi ponovo značilo izmrzavanje ranih sorti voća.

 

ČITAJTE I: Uticaj temperaturnih kolebanja na kretanje vegetacije

 

-U najvećem problemu je kajsija, slično situacija dešavala se i prethodnih godina kada je rod bio potpuno desetkovan. Sada strepimo, ali se ipak nadamo da do toga neće doći i ovog marta. Tokom toplog perioda krene vegetacija, pa pupoljci koji se otvore bivaju uništeni. Još je rano da se govori da li će i kolika će šteta biti, nekad može biti dovoljno i 20 odsto zdravih pupoljaka da donese sasvim zadovoljavajući rod, kaže za RINU voćar Aleksandar Stojanović.

Stručnjak za voćarstvo, dr Aleksandar Leposavić, ističe da su i inače, osim kajsije, zbog izmrzavanja najčešće u opasnosti i druge rane sorte voća.

-Rane sorte breskve koje uđu u fazu cvetanja, takođe mogu da pretrpe oštećenja ukoliko dođe do mraza. Ako bude bilo još snega do kraja marta i niske temperature se nastave situacija može dodatno da se pogorša. Toplo vreme, a zatim zahlađenja stvaraju dobru podlogu i za razvoj bolesti i štetočina, rekao je Leposavić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Iako je još uvek rano za bilo kakve prognoze, voćari ističu da ovakve vremenske prilike neće uticati na rod jabuka i višanja jer su njihovi pupoljci još uvek potpuno zatvoreni. Ovakvi vremenski uslovi nisu neuobičajeni za ovo doba godine i oštećenja se mogu javiti na ranim vrstama i sortama voćaka dok komercijalne vrste poput šljive takođe nisu ugrožene.

Tekst i foto: RINA / GZS

Ostavite komentar