Eksplodirale cene nafte, za brent 130 dolara po barelu

 

Na otvaranju berzi ekslodirale su cene nafte. Barel brenta na londonskoj berzi iznosi 130 dolara, a američka laka nafta 125 dolara. To su najviše cene „crnog zlata“ od 2008. godine.

Nakon što je prošle nedelje porasla za 21 odsto, cena evropsk nafte brent je jutros nastavila uspon usled rizika da će Sjedinjene Države i Evropa uvesti sankcije na izvoz ruske nafte.

 

 

ČITAJTE I: Šećerane za repu daju 42 evra i bonus, ratari nezadovoljni

 

 

Cena brenta je porasla za 18 procenata ili za 11,84 dolara, na 129,8 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI poskupela za 10,29 dolara na 125 dolara.

-Ako Zapad zabrani veći deo ruskog izvoza energije, to bi bio veliki šok za globalna tržišta, kaže glavni ekonomista Benk of Amerika Itan Haris, prenosi Rojters.

Procenjuje da bi gubitak od pet miliona barela iz Rusije mogao da dovede do udvostručenja cene nafte na 200 dolara po barelu, ali i do smanjenja svetskog ekonomskog rasta.

Haris ističe da je, pored nafte, divlji rast cena zahvatio sva robna tržišta kakav se ne pamti od 1915. godine. U prilog tome navodi da je prošle nedelje nikl skočio za 19 odsto, aluminijum za 15 procenata, cink za 12, a bakar za 8,0 posto, dok je pšenica na terminskom tržištu uzletela za 60 posto, a kukuruz za 15 procenata.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Nadležni u Srbiji poručuju da u našoj zemlji svih vrsta goriva ima dovoljno i da nema ograničenja kupovine. Vozači u rezervoare mogu sipati koliko žele. U gepeku mogu imati i rezervu goriva, ali samo u skladu sa propisima – u dozvoljenim metalnim ili plastičnim kanisterima.

Izvor: RTS/Rojters

Ostavite komentar