Čeka li nas još kišnih epizoda do kraja leta?

 

Snažno nevreme, praćeno obilnom kišom i grmljavinom, izazvalo je probleme u nekim delovima Srbije. Prema prognozi kiše i pljuskova s grmljavinom, biće još danas, naročito u prvom delu dana. Da li nas tokom leta očekuje još kišnih epizoda, za RTS govori meteorolog Goran Mihajlović.

Goran Mihajlović navodi da je tokom prethodnih dana bilo padavina u celoj zemlji ali da se po tome najviše ističu područja opština Petrovac na Mlavi i Stara Pazova gde je samo u jedom danu palo 120 litara kiše po metru kvadratnom.

Prosečno je u Srbiji palo od 40 do 60, negde lokalno i do 80 litara po metru kvadratnom.

Mihajlović navodi da se tokom avgusta očekuje povremena kiša.

Naglašava da se danas završava epizoda nestabilnog vremena koju će smeniti sunčano i toplo vreme.

-Za vikend se može očekivati porast temperature, a početkom naredne sedmice i preko 35 stepeni Celzijusa, dodaje Mihajlović.

Napominje da ponavljanje scenarija sa katastrofalnim poplavama iz 2014. godine nije realno očekivati. Ukazuje da postoji opasnost od bujičnih poplava u brdsko-planinskim predelima. Tu je mnogo potočića gde se za kratko vreme pri velikim padavinama mogu stvoriti bujice, objašnjava Mihjalović.

Ističe da su u ravničarskim predelima obilne padavine pogodovale poljoprivrednim kulturama, pre svega kukuruzu i suncokretu.

 

Ostavite komentar