Vino iz Melenaca nagrađeno zlatnom medaljom Novosadskog sajma

 

Crveno vino kaberne – merlo „Mag – Mav“ ovogodišnji je dobitnik zlatne medalje Novosadskog sajma. „Mag – Mav“ je zlatnu medalju dobio u kategoriji kvalitet vina.

„Zlatno“ vino je proizveo melenački vinogradar i vinar Živa Milivojev, a to je prva melenačka zlatna medalja sa Novosadskog sajma.

– Dao sam vinu ime „Mag – Mav“ što je skraćenica od melenačko autohtono grožđe i melenačko autohtono vino, ili Milivojev autohtono grožđe, Milivojev autohtono vino. Znao sam da je ovo vino odličnog kvaliteta iz više razloga. Prvo, prošla godina bila je odlična za grožđe, pa samim tim i za vino. Drugo, vino pravim na starinski način. Takođe, vrlo pažljivo radim oko njega u podrumu – priča Živa Milivojev za portal zrenjaninski.com.

On je ovo vino već nosio na ocenjivanje i dobro je prošlo.

– Znao sam da će biti vrhunsko kad odleži do ocenjivanja na sajmu. To je mislio i žiri u kom su bili profesor doktor Vladimir Puškaš, sa Tehnološkog fakulteta, profesor doktor Uroš Miljić, sa istog fakulteta, i Miodrag Kertes, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije iz Vršca – kaže Milivojev.

Zlatna medalja za “Mag – Mav” kruna dosadašnjeg rada

 Zlatna medalja kruna je dosadašnjeg rada kako u vinogradu, tako i u podrumu.

– Vinograd traži mnogo rada, napora, znoja, truda, znanja i strpljenja. Moja želja je da pravim kvalitetno vino i imam dovoljno čokota, 550 ukupno, da godišnje napravim 150 litara belog i 150 litara crvenog vina. Pravim i vino od crvene slankamenke, zaboravljene sorte. Napravio sam prošle godine 30 litara, ali ovo vino ne može da se ocenjuje, jer ga savremeno vinarstvo ne prepoznaje i nema sa čim da ga uporedi. Ja ga pravim iz zadovoljstva i zbog uspomena – objašnjava Milivojev.

Što se tiče ovogodišnje situacije u vinogradima, Milivojev kaže da grožđe za sada dobro izgleda. U fazi je nalivanja zrna, pa bi dobro došlo malo kiše.

– Pratim vinograd i u skladu sa tim delujem. Isprskao sam ga četvrti put, a zalivati ga neću. Smatram da i priroda i čovek moraju da se prilagode novim klimatskim uslovima. Jednostavno, vinograd mora da postane otporan na temperature više od 35 stepeni. Naravno, tu mu i vinogradar može pomoći kod rezanja. Neću da ga naučim na zalivanje, pa il’ pukovnik il’ pokojnik – smatra naš sagovornik.

A što se tiče vina „Mag – Mav“, za njega Živa Milivojev ima velike planove.

– Pustiću ga da odleži još tri – četiri godine, a onda će biti spremno za svetsku scenu – kaže Milivojev i dodaje da mu rad u vinogradu i oko vina čini veliko zadovoljstvo i da zato ima i velike planove.

Dok planira, čovek je živ, zaključuje Živa Milivojev, vinogradar i vinar iz Melenaca.

Izvor: zrenjaninski.com

Ostavite komentar